
‘God is groter’
De beelden blijven op je netvlies staan. Het jonge meisje Miray wordt uit de puinhopen van een ingestort gebouw in zuidoostelijk Turkije gehaald. De reddingswerkers roepen 'Allahu Akbar'.
En ja, de bevrijding van Miray is spectaculair. Ze heeft zo’n 185 uur onder steenresten gelegen. Maar ‘God is groot’? Bij de aardbevingen kwamen ook minstens 41.000 medemensen om. Er werden in totaal 25 miljoen mensen door de ramp getroffen. Intussen moeten we de betekenis van die Arabische woorden wel goed inschatten. In feite geven ze aan dat ‘God groter’ is, wat er ook gebeurt. Vandaar dat een Turkse hulpverlener zei dat “als wij niet in het bestaan van God zouden geloven, we helemaal gek zouden worden”. Inderdaad, waar moet een mens heen als er alleen maar noodlot bestaat? In de Koran wordt Allah met negenennegentig ‘schitterende namen’ omschreven. Die namen geven aan hoe Hij zich tot de mensheid verhoudt. Hij is de almachtige, wreker van onrecht, maar ook de…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Hoe Trumps christelijk nationalisme Europa binnensijpelt
De troost van een ruige kinderbijbel
Stap voor stap dichter bij het lijden
Minella van Bergeijk: 'Hoe kan ik hier nou thuis zijn?'
Willem Ouweneel: 'Ik heb aan mijn opvattingen getwijfeld, maar niet aan God'

Fluisteren van een andere wereld
06 maart 2025Zoals velen vandaag breek ik mij het hoofd over de vraag wat er in deze tijd gevraagd wordt. De wereld tuimelt van de ene crisis in de andere, en als ik niet uitkijk, blijf ik lamgeslagen en overweldigd achter.

Hoe Trumps christelijk nationalisme Europa binnensijpelt
06 maart 2025White christian nationalism is een van de drijvende krachten achter het nieuwe tijdperk-Trump. Een beweging van faith and fight. Wordt Europa het volgende strijdtoneel?

Zij kregen nooit excuses van ons
06 februari 2025Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...