‘God is groter’

De beelden blijven op je netvlies staan. Het jonge meisje Miray wordt uit de puinhopen van een ingestort gebouw in zuidoostelijk Turkije gehaald. De reddingswerkers roepen 'Allahu Akbar'.

08 maart 2023 verschenen editie 2023nr02

En ja, de bevrijding van Miray is spectaculair. Ze heeft zo’n 185 uur onder steenresten gelegen. Maar ‘God is groot’? Bij de aardbevingen kwamen ook minstens 41.000 medemensen om. Er werden in totaal 25 miljoen mensen door de ramp getroffen. Intussen moeten we de betekenis van die Arabische woorden wel goed inschatten. In feite geven ze aan dat ‘God groter’ is, wat er ook gebeurt. Vandaar dat een Turkse hulpverlener zei dat “als wij niet in het bestaan van God zouden geloven, we helemaal gek zouden worden”. Inderdaad, waar moet een mens heen als er alleen maar noodlot bestaat? In de Koran wordt Allah met negenennegentig ‘schitterende namen’ omschreven. Die namen geven aan hoe Hij zich tot de mensheid verhoudt. Hij is de almachtige, wreker van onrecht, maar ook de…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Het nieuwe leven
Column

Het nieuwe leven

09 mei 2024
Ik zweefde een klein stukje boven de grond in het besef dat ik eindelijk, eindelijk deelhad aan het Ware Lichaam van Jezus Christus, onze Heer.
Willem Melchior
‘O-zo-werkt-het-dus-Eerst-moet-het-kind-dood
Nederlandse politiek Mozes

‘O, zó werkt het dus? Eerst moet het kind dood?’

09 mei 2024
Tweede Kamerlid Lisa Westerveld krijgt regelmatig rouwkaarten van ouders als hun kind zelfmoord of euthanasie heeft gepleegd. Of ze krijgt ’s avonds laat een Instagram-berichtje van een meisje dat een einde aan haar leven wil maken. "Als ons zorgsysteem goed was, was dat helemaal niet nodig ...
Sjoerd Wielenga
Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen
Column

Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen

09 mei 2024
Het keert de afkalving van de kerk nog niet, maar jongeren lijken toch steeds religieuzer te worden dan voorgaande generaties. Waar kan dat aan liggen?
Stefan Paas