God is de ware wereldorde. Dat moet genoeg zijn

In zijn vuistdikke boek De onzichtbare maat stelt Andreas Kinneging dat in onze cultuur alleen ons ‘ik’ nog de maat is. “Ruim baan aan onze begeertes, betekent dat.” Liever wijst hij de weg naar de Europese Traditie, oftewel: naar God.

01 maart 2020 – verschenen editie 2020nr02
God-is-de-ware-wereldorde.-Dat-moet-genoeg-zijn God is de ware wereldorde. Dat moet genoeg zijn

Zou je Andreas Kinneging (1962), rechtsfilosoof aan de Leidse rechtenfaculteit, ’s nachts wakker kunnen maken voor een discussie over Plato of Augustinus? Je zou zeggen van wel, als je afgaat op zijn grote passie voor de Europese Traditie, met denkers als Plato en Aristoteles, Augustinus en Thomas van Aquino. In zijn nieuwe boek, volgens de ondertitel een ‘archeologie van goed en kwaad’, schrijft Kinneging het woord ‘traditie’ consequent met een hoofdletter als het déze traditie van denken betreft.“Vanmorgen gaf ik nog college over Plato”, vertelt Kinneging. “Over de Apologie. Plato is voor mij de grootste denker van de Europese Traditie. Zijn gedachtegoed werkt voluit door in Augustinus en ook daarna.…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie

Hapklare-filosofie-over-voelen-in-zeven-porties
Theologie & filosofie

Hapklare filosofie over voelen, in zeven porties

13 juli 2023
Hoe hebben denkers en filosofen zich de eeuwen door uitgelaten over ons gevoel? Daar zijn bibliotheken over vol geschreven. Florentijn van Rootselaar duikelt zeven inzichten op, die nog weleens van pas zouden kunnen komen.
Florentijn van Rootselaar
Hoe-gevoel-je-de-weg-kan-wijzen-naar-vreugde
Theologie & filosofie

Wat is waarheid? / Wat is je pad?

13 juli 2023
Is het gevoel een betrouwbare raadgever in ons geloofsleven? Wat betreft Nikolaas Sintobin absoluut: gevoelens vormen het kompas dat de weg wijst naar God. Arjan Markus, gepokt en gemazeld in de protestantse traditie van de rede, voelt wel voor een analytische manier van met gevoel omgaan. 'Het kan ...
Carolien Drijfhout
‘In-dit-gebouw-ontdek-je-dat-geloof-een-ritme-heeft
Theologie & filosofie Reportage

Hoopbrengers: ‘In dit gebouw ontdek je dat geloof een ritme heeft’

13 juli 2023
In de Jacobikerk probeert de Utrechtse kerkgemeenschap haar stadgenoten iets van de rust en rijkdom van het christelijk geloof te laten ervaren – zonder dat ze iets met dat geloof hoeven. Dat betekent niet dat het wordt weggemoffeld zodat er alleen moderne spiritualiteit overblijft. "De traditie ...
Riejanne Wolswinkel