God is de ware wereldorde. Dat moet genoeg zijn
In zijn vuistdikke boek De onzichtbare maat stelt Andreas Kinneging dat in onze cultuur alleen ons ‘ik’ nog de maat is. “Ruim baan aan onze begeertes, betekent dat.” Liever wijst hij de weg naar de Europese Traditie, oftewel: naar God.

Zou je Andreas Kinneging (1962), rechtsfilosoof aan de Leidse rechtenfaculteit, ’s nachts wakker kunnen maken voor een discussie over Plato of Augustinus? Je zou zeggen van wel, als je afgaat op zijn grote passie voor de Europese Traditie, met denkers als Plato en Aristoteles, Augustinus en Thomas van Aquino. In zijn nieuwe boek, volgens de ondertitel een ‘archeologie van goed en kwaad’, schrijft Kinneging het woord ‘traditie’ consequent met een hoofdletter als het déze traditie van denken betreft.“Vanmorgen gaf ik nog college over Plato”, vertelt Kinneging. “Over de Apologie. Plato is voor mij de grootste denker van de Europese Traditie. Zijn gedachtegoed werkt voluit door in Augustinus en ook daarna.…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Sam Janse & Maartje Janse: 'Als iets fout is, waarom zou je het dan accepteren?
Wat moet het verhaal van de kerk zijn?
Hoopbrengers: 'Bij het leven delen hoort ook het chagrijn'
'Mijn god is lekker eten', fluisterde de influencer
'Verwondering heeft mij mijn hele leven begeleid'
Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie

Zo wordt de kerk een oefenplaats voor duurzaamheid
08 maart 2023Christenen lopen niet voorop in een duurzaam leven, blijkt uit recent onderzoek. Maar juist de kerk heeft de samenleving een duurzaam leven te bieden, betoogt Lambert Pasterkamp. 'Ze is in staat de samenleving te veranderen.'

Sander Griffioen: 'Niet het kwaad, maar het goede heeft de oudste papieren'
08 maart 2023We hebben alle reden om te wanhopen, met al die crises. Dat beseft ook Sander Griffioen. Maar blijf de aarde trouw, adviseert hij in zijn nieuwe boek, en laat je leiden door ‘kracht ten goede’.

Wat moet het verhaal van de kerk zijn?
01 februari 2023Heeft de kerk nog relevantie in een seculiere samenleving? En zo ja, aan welke unieke elementen uit de christelijke traditie is er dan behoefte? Zeven denkers, zelf niet kerkelijk betrokken, reageren op deze vragen. 'De kerk heeft een unieke positie in een markt waarin heel veel mensen op zoek zijn ...