Patrick Loobuyck: ‘De ander kan ook weleens iets zinvols te vertellen hebben’
Burgerschap is niet ervoor zorgen dat alle inwoners van een land dezelfde liberale denkbeelden hebben, maar vooral iedereen de ruimte geven om een eigen leven te leiden, zegt moraalfilosoof Patrick Loobuyck. Maar dat vraagt automatisch van iemand dat die een ander diezelfde ruimte gunt. 'De kunst is om ondanks onze verschillen on speaking terms te blijven.'

België heeft geen grote islamitische begraafplaats, zoals die onlangs geopend is bij Arnhem. Maar het zou een goed idee zijn om ook in Vlaanderen zo’n laatste rustplaats in te richten waar moslims met hun eigen rituelen en voorschriften hun doden kunnen begraven, vindt de Vlaamse politiek filosoof Patrick Loobuyck. “Dat ligt moeilijk: net als in Nederland, wordt ook in België stevig gediscussieerd over de multiculturele samenleving. Hierbij wordt vaak erg terughoudend gereageerd op de islam, en zeker ook op voorstellen voor dit soort begraafplaatsen.” Waarom hij hiervoor pleit? Je moet ervoor zorgen dat iedereen zich thuis voelt in een land, zegt Loobuyck. “En je merkt dat als er zo’n begraafplaats…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Hoe Trumps christelijk nationalisme Europa binnensijpelt
De troost van een ruige kinderbijbel
Stap voor stap dichter bij het lijden
Minella van Bergeijk: 'Hoe kan ik hier nou thuis zijn?'
Willem Ouweneel: 'Ik heb aan mijn opvattingen getwijfeld, maar niet aan God'
Meer artikelen in dossier Goede gesprekken

Een geflopte atheïst met een zwak voor de ander
03 april 2025Denker, schrijver en podcaster Elizabeth Oldfield kwam op latere leeftijd tot geloof en dook er vervolgens bovenop, met hart en ziel. Haar specialiteit? Het gesprek aangaan met mensen die anders zijn. "Wees beminnelijk als niemand verwacht dat je beminnelijk zult zijn."

Voor wat echt is, heb je maar een paar woorden nodig
03 april 2025Wij leven in een wereld waarin God naar ons op zoek is, zegt Gerard den Hertog. Hij roept ons. "En waar het om gaat, is dat wij antwoord geven."

Minella van Bergeijk: 'Hoe kan ik hier nou thuis zijn?'
06 maart 2025Soms lijkt het alsof we in de kerk bewust níét nadenken over deze geschiedenis, zegt Minella van Bergeijk. "Maar als we de spoken van het verleden niet onder ogen komen, hoe kunnen we dan navigeren in een tijd waarin zo veel draait om etniciteit en cultuur? Hoe kan de kerk daar dan over spreken?"