Geraffineerde verweving van pop en klassiek

Cross-over is vaak vlees noch vis: popmuziek op klassieke leest kitscherig, klassiek in popmodus banaal. Boeiender wordt het als uiteenlopende muzikale werelden iets nieuws inspireren, zoals A day with Suzanne. A Tribute to Leonard Cohen.

08 maart 2023 – verschenen editie 2023nr02
Geraffineerde-verweving-van-pop-en-klassiek

Deze cd ontsproot aan de open geest van zanger en luitist Joel Frederiksen, gewaardeerd buitenbeentje in oude muziekkringen. Hij paart hier singer-songwriter Leonard Cohen (1934-2016) aan chansons van renaissancemeesters als Josquin des Prez. Frederiksens bas-bariton, vol en ferm met toch iets van Cohens eigen hese weemoed, werpt een verfrissend licht op diens songs. De puur-getimbreerde sopraan Emma-Lisa Roux voegt dikwijls een vleug meerstemmigheid toe, zoals op naturelle wijze thuishoort in de renaissancenoten. Gonzende viola da gamba’s maken de klanksfeer weldadig ‘oud’, al kunnen ze net als beide luiten ook rock-achtig uitpakken. Muziek en tekst zijn geraffineerder verweven dan op basis van oppervlakkige gelijkenissen. Dat laatste lijkt het geval in de…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Alle-religies-willen-de-planeet-beschermen
Goede gesprekken

Ecocide is een misdrijf, vinden deze religieuzen

08 maart 2023
Christenen zijn niet de enige gelovigen die met een beroep op hun geloof zorg voor de aarde propageren. In de bundel Faith Voices for Ecocide Law gaan religieuzen uit allerlei tradities nog een stap verder: ze willen dat ecocide een wereldwijd erkend misdrijf wordt. Een gesprek met een van de ...
Alain Verheij
Het-enige-antwoord-op-het-grote-kwaad-is-in-het-kleine-iets-goeds-doen
Goede gesprekken Mozes

Katja Tolstoj: 'Als je niet liefhebt, doe je de wereld tekort'

08 maart 2023
Als eenentwintigjarige vluchtte ze met haar tweeling van anderhalf vanuit Rusland naar Nederland. Tegenwoordig bestudeert Theoloog des Vaderlands Katja Tolstoj verhalen van extreme ontmenselijking. "Mijn emoties zijn te klein voor het immense kwaad dat in Oekraïne gebeurt."
Sjoerd Wielenga
Sander Griffioen beeld Joost Grif
Theologie & filosofie

Sander Griffioen: 'Niet het kwaad, maar het goede heeft de oudste papieren'

08 maart 2023
We hebben alle reden om te wanhopen, met al die crises. Dat beseft ook Sander Griffioen. Maar blijf de aarde trouw, adviseert hij in zijn nieuwe boek, en laat je leiden door ‘kracht ten goede’.
Tjerk de Reus