Geraffineerde verweving van pop en klassiek

Cross-over is vaak vlees noch vis: popmuziek op klassieke leest kitscherig, klassiek in popmodus banaal. Boeiender wordt het als uiteenlopende muzikale werelden iets nieuws inspireren, zoals A day with Suzanne. A Tribute to Leonard Cohen.

08 maart 2023 – verschenen editie 2023nr02
Geraffineerde-verweving-van-pop-en-klassiek

Deze cd ontsproot aan de open geest van zanger en luitist Joel Frederiksen, gewaardeerd buitenbeentje in oude muziekkringen. Hij paart hier singer-songwriter Leonard Cohen (1934-2016) aan chansons van renaissancemeesters als Josquin des Prez. Frederiksens bas-bariton, vol en ferm met toch iets van Cohens eigen hese weemoed, werpt een verfrissend licht op diens songs. De puur-getimbreerde sopraan Emma-Lisa Roux voegt dikwijls een vleug meerstemmigheid toe, zoals op naturelle wijze thuishoort in de renaissancenoten. Gonzende viola da gamba’s maken de klanksfeer weldadig ‘oud’, al kunnen ze net als beide luiten ook rock-achtig uitpakken. Muziek en tekst zijn geraffineerder verweven dan op basis van oppervlakkige gelijkenissen. Dat laatste lijkt het geval in de…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter