Geopolitieke herschikking

We leven in een periode van geopolitieke herschikking. Staten zijn tegenover elkaar bezig opnieuw positie te bepalen. Daardoor bewegen de internationale betrekkingen zich onrustig en zullen ze dat voorlopig ook wel blijven doen. 

14 december 2019 verschenen editie 2019nr10

Geregeld wordt deze tijd ten onrechte vergeleken met die van de Koude Oorlog. Die periode kenmerkte zich door confrontatie op alle fronten en vervolgens door vreedzame co-existentie, die duurde van 1947 tot het imploderen van de Sovjet-Unie in 1990. Deze fase van de naoorlogse geschiedenis was tamelijk overzichtelijk, hoe risicovol ook vanwege de kernwapens. Machtsverhoudingen en invloedssferen lagen min of meer vast. Sindsdien is de wereld echter complexer geworden. De toenmalige bipolariteit van de Verenigde Staten versus de Sovjet-Unie is voorbij. Ook de daaropvolgende korte periode van Amerikaanse suprematie behoort tot het verleden. Tegenwoordig hebben we te maken met een veelheid aan machtscentra. Naast China en Rusland werpen ook India, Indonesië, Brazilië, Iran, Turkije en Zuid-Afrika zich op…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter