
Gelukkig het land dat om zichzelf kan lachen
De kwestie Pim Lammers hoef ik niet meer uit te leggen toch? Vooruit, in het kort: Lammers schreef ooit een fictief verhaal over de verboden liefde tussen een minderjarige jongen en zijn trainer, en kreeg op een dag doodsbedreigingen omdat hij een pedopropagandist zou zijn.
Het gebeuren laat een dieperliggend probleem zien: zij die vooral communiceren via social media herkennen gelaagdheid, fictie, ironie of satire niet meer als er geen emoticons gebruikt worden. Pim Lammers had in hun wereld een grote sticker op zijn verhaal moeten plakken: let op, ik ben mijn personages niet. Social media hebben goede dingen gebracht, maar we raken ook veel kwijt: raffinement, fijnzinnigheid, gelaagdheid, satire. Alles waarvan we zeggen: er staat niet wat er staat. In diezelfde tijd las ik Bournville van Jonathan Coe uit, een satirische roman over het Engeland van nu. De familie Lamb leeft haar leven, zoals vele families dat doen. Eén zoon wordt zakenman en is…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Zij kregen nooit excuses van ons
06 februari 2025Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...

De democratie heeft ons geloof nodig
06 februari 2025Een donkere geopolitieke tijd breekt aan. Democratie vraagt nu om geloof: een grondhouding van vertrouwen, weerbaarheid en actie.

Wie ben ik zonder jou?
06 februari 2025In een tijdperk waarin autonomie het hoogste goed is, en iedereen zelf mag bepalen wie hij, zij of die is; zijn we toch eenzamer dan ooit, en piekt de druk op de geestelijke gezondheidszorg. We zijn iets vergeten, zegt psycholoog Liesbeth Woertman (die te rade ging bij dominees, godsdienstfilosofen ...