‘Jezus’ lijden relativeert alles’

Minister Wopke Hoekstra van Financiën stond vorige maand even volop in de schijnwerpers. Door een controversiële aandelentransactie waarmee de Nederlandse z'n belang in KLM-Air France vergrootte, maar ook omdat Sybrand Buma hem voorsorteerde als toekomstig premier van Nederland. Een persoonlijk portret. "Het imperfecte is bij mij ruimschoots aanwezig."

08 maart 2019 – verschenen editie 2019nr03
Geldminister-Wopke-Hoekstra beeld Johanne de Heus

Wopke Hoekstra heeft een dag nadat het Britse Lagerhuis een Brexit-deal met de Europese Unie wegstemde, een beetje een katerig gevoel. Maar wie niet beter weet, merkt daar niets van, op zijn werkkamer in het ministerie van Financiën, waar hij sinds oktober 2017 de scepter zwaait. Voordat dat zover was, verloopt ’s mans loopbaan in grote stappen. Na een rechtenstudie in Leiden, werkt Wopke Hoekstra (Zeist, 1975) voor Shell in Duitsland. Na het behalen van zijn MBA (in Frankrijk en Singapore) wordt hij in 2006 partner bij het gerenommeerde consultantbureau McKinsey. Maar de politiek lonkt. Het partnerschap combineert hij vanaf 2011 met het vicevoorzitterschap van de CDA-fractie in de Eerste Kamer. Ook schreef hij aan…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meer artikelen in dossier Nederlandse politiek

Hoe-boeren-en-natuurbeschermers-in-Brabant-de-handen-juist-ineenslaan
Nederlandse politiek

Hoe boeren en natuurbeschermers in Brabant de handen juist ineenslaan

07 maart 2024
Brabantse boeren- en natuurorganisaties hebben een nieuwe manier ontwikkeld om boeren te belonen voor natuur- en milieubeheer. Honderden melkveehouders doen al mee.
Frank Mulder
58 Kuyper
Nederlandse politiek

Met Kuyper in de Gazastrook

14 december 2023
Hoe zou Abraham Kuyper als journalist naar Gaza hebben gekeken? Want, en dat is de grote verrassing, meer dan politicus en theoloog was hij een halve eeuw lang journalist, zo blijkt uit het proefschrift van Johan Snel. Met een visie op de journalistiek die nog altijd actueel is.
Johan Snel
Heeft-christelijke-politiek-nog-bestaansrecht
Nederlandse politiek

Heeft christelijke politiek nog bestaansrecht?

09 november 2023
Dit voorjaar besloot volbloed christendemocraat Arie Kok niet meer op het CDA te stemmen. De zoveelste opportunistische reflex van de partij was hem er één te veel. En er begon iets te knagen. Is christelijke politiek nog wel haalbare kaart? Maar toen begonnen er dingen te bewegen.
Arie Kok