Gekleed voor het moment van de waarheid

Na zeven jaar in de zuidelijke staten van Amerika, verhuisde ik naar Londen en veranderde ik iets in mijn kleding: ik ging weer een priesterboord dragen.

13 juli 2023 verschenen editie 2023nr06

Historisch gezien was de boord gewoon de dracht van een gestudeerd man. Vandaag de dag vertelt het de wereld nog steeds dat je gestudeerd hebt. Toen ik begon als ambtsdrager, werkte ik in een parochie in het noordoosten van Engeland waar veel mensen uit de arbeidersklasse woonden. In mijn eerste catechisatiegroep voor volwassenen was er een brandweerman die me vertelde hoezeer hij het waardeerde dat ik mijn boord droeg als ik bij hem langskwam. Ik was verrast; ik nam aan dat hij zou denken dat ik stijf, formeel en onvriendelijk was. “Nee,” zei hij, “mijn leidinggevende op het werk komt vaak in het weekend werken als hij vrij is, en…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Waarom-de-gereformeerde-gezindte-in-rep-en-roer-is-over-het-aanbod-van-genade
Theologie & filosofie

Gereformeerde gezindte in rep en roer over het aanbod van genade

09 november 2023
Sinds de hersteld-hervormde dominee Gert van den Brink z'n reformatorische collega's vorig jaar van misleidende prediking betichtte, vliegen verwijten over en weer. Maar echt gesprek blijft uit. Wat is er nou eigenlijk aan de hand? En waarom ligt het zo gevoelig?
Koos-jan de Jager
Op-de-drempel
Theologie & filosofie Reportage

Op de drempel

09 november 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? In dit tweeluik portretteren we in totaal zes mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith
‘Christenen-schrijven-mij-dat-ik-niet-aan-het-avondmaal-mag
Goede gesprekken Mozes

Mirjam Bikker: ‘Christenen schrijven mij dat ik niet aan het avondmaal mag’

09 november 2023
Op weg naar het gymnastieklokaal lepelde een kleine Mirjam Bikker moeiteloos de namen van de bewindspersonen van het kabinet-Lubbers III op, niet wetende dat ze jaren later als ChristenUnie-leider zou helpen een kabinet te laten vallen. ‘Het is verdrietig dat ook onder christenen een ‘deugt wel, ...
Sjoerd Wielenga