Gekleed voor het moment van de waarheid

Na zeven jaar in de zuidelijke staten van Amerika, verhuisde ik naar Londen en veranderde ik iets in mijn kleding: ik ging weer een priesterboord dragen.

13 juli 2023 verschenen editie 2023nr06

Historisch gezien was de boord gewoon de dracht van een gestudeerd man. Vandaag de dag vertelt het de wereld nog steeds dat je gestudeerd hebt. Toen ik begon als ambtsdrager, werkte ik in een parochie in het noordoosten van Engeland waar veel mensen uit de arbeidersklasse woonden. In mijn eerste catechisatiegroep voor volwassenen was er een brandweerman die me vertelde hoezeer hij het waardeerde dat ik mijn boord droeg als ik bij hem langskwam. Ik was verrast; ik nam aan dat hij zou denken dat ik stijf, formeel en onvriendelijk was. “Nee,” zei hij, “mijn leidinggevende op het werk komt vaak in het weekend werken als hij vrij is, en…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Het nieuwe leven
Column

Het nieuwe leven

09 mei 2024
Ik zweefde een klein stukje boven de grond in het besef dat ik eindelijk, eindelijk deelhad aan het Ware Lichaam van Jezus Christus, onze Heer.
Willem Melchior
‘O-zo-werkt-het-dus-Eerst-moet-het-kind-dood
Nederlandse politiek Mozes

‘O, zó werkt het dus? Eerst moet het kind dood?’

09 mei 2024
Tweede Kamerlid Lisa Westerveld krijgt regelmatig rouwkaarten van ouders als hun kind zelfmoord of euthanasie heeft gepleegd. Of ze krijgt ’s avonds laat een Instagram-berichtje van een meisje dat een einde aan haar leven wil maken. "Als ons zorgsysteem goed was, was dat helemaal niet nodig ...
Sjoerd Wielenga
Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen
Column

Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen

09 mei 2024
Het keert de afkalving van de kerk nog niet, maar jongeren lijken toch steeds religieuzer te worden dan voorgaande generaties. Waar kan dat aan liggen?
Stefan Paas