Gein en genade
Gein, daar staat de Amsterdamse Jordaan om bekend. Het is vanouds dé plek van de grap en de kwinkslag. Niet omdat het er altijd even vrolijk aan toeging. Integendeel, aan rottigheid geen gebrek. Juist daarom echter hielden ze de gein erin, waarmee aan de misère zo’n draai werd gegeven, dat de lach het won van de traan.
Toen ik net in Amsterdam was, vond ik dat nogal oppervlakkig. Intussen heb ik begrepen dat het dieper gaat dan ik dacht: mensen beuren elkaar ermee op en houden zichzelf ermee op de been. Via gein lijd je met elkaar mee, troost je wie in tranen is en word je gezien in je pijn. Zo wordt het niet allemaal verwoord, maar zo werkt het wel. Gein als een vorm van genade dus. Gratis en voor niks, en altijd voorhanden. Voor iedereen ook, zonder onderscheid. Ik word er al blijer mee. Zonder gein zou het voor menigeen in de Jordaan geen leven zijn (geweest). Geloof het of niet, maar juist door…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Esther Maria Magnis: 'Hoe kan het nou waar zijn dat jij dezelfde God kent?'
Corien Oranje: ‘Ik heb vaak het gevoel dat ik tekortschiet’
Krimp? We zijn gewoon nog aan het ontdekken hoe we moeten groeien
Het nieuwe kabinet ademt de geest van Absalom
Maarten Burggraaf: ‘Ik ben bang voor de dood – wie zou dat niet zijn?’
Hij bedoelde er niets mee. Daar ga je toch bijna van vloeken?
05 september 2024De opening van de Olympische Spelen deed veel stof opwaaien; christenen dachten dat er gespot werd met het Laatste Avondmaal. Uiteindelijk bleek het een verbeelding van een bacchanaal van de Griekse goden te zijn. Kees van Ekris was vooral benieuwd naar wat de kunstenaar ermee wilde zeggen. Maar dat ...
Het verdwijnen van hoop – daar kunnen we niet tegen
05 september 2024Dat het er tamelijk hopeloos met ons mensen voorstaat – dat is een open deur intrappen. De een heeft het over de klimaatcrisis, de ander over de vluchtelingencrisis, en zo zijn er nog wat accentverschillen, maar echt hoopvol staan maar weinigen in het leven, als ze eerlijk worden.
In een goede tuin is de mens niet heer en meester
05 september 2024In De mierenkaravaan van Mariken Heitman kun je de ondoorgrondelijke aarde van de moestuin haast ruiken. Het is de moeite waard. Want wie de geheimen van de natuur op het spoor komt, komt ook dichter bij de geheimen van z'n eigen leven.