Een mens onder de mensen

Het priesterschap heeft zich altijd al geleend voor stereotypering, van losbandige domkop in de tijd van de Reformatie tot de hedendaagse karikatuur van pedofiele hypocriet.

06 april 2023 – verschenen editie 2023nr03
Geen-katholieke-cliches

Ondanks de serieuze portretteringen die er ook zijn (zoals onlangs Rosalind Ross’ imponerende Father Stu) wekt menige film over priesters de indruk dat ze vooral bezig zijn met het uitdrijven van duivels of het lijden onder het celibaat. Jaap van Heusden hoort bij de cineasten die hun best doen zich niet te verliezen in de katholieke clichés. In De man uit Rome komt de Vaticaanse Filippo (Michele Riondino) naar Limburg om een mogelijk wonder te onderzoeken. In een niet nader gespecificeerde parochie hopen de pastoor (Raymond Thiry) en zijn parochianen op erkenning van het Vaticaan, vooral omdat het dorp behoefte heeft aan troost. Daar heerst verslagenheid na een wat te…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meest gelezen op denieuwekoers.nl
Kun-je-niet-onbekrompen-naast-Joden-staan
Goede gesprekken Mozes

Bart Wallet: 'Kun je niet onbekrompen naast Joden staan?'

14 december 2023
Als er iets is wat Bart Wallet boos kan maken, is het wel het toenemende antisemitisme waar ook zijn Joodse studenten mee geconfronteerd worden. 'Wat heb je aan vrome woorden als het er werkelijk op aankomt, zoals nu? Waar zijn jullie, CNV, FNV, PKN en RKK? Dit is jullie kans!'
Sjoerd Wielenga
Protest van de gemeenschapszin tegen de elite
Column

Protest van de gemeenschapszin tegen de elite

14 december 2023
Direct nadat de exitpoll een verpletterende overwinning voor de PVV had aangekondigd, zei VVD-leider Yeşilgöz: "De politiek moet beter luisteren naar de mensen." De uitslag van de verkiezingen lijkt te bevestigen dat de middenpartijen een volksopstand over het hoofd hebben gezien.
Stefan Paas
Op-de-drempel

Op de drempel

14 december 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? Deel twee van een tweeluik met zes portretten van mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith