Geen geld? Het is er wel, maar weggestopt

“Belasting, belasting, belasting, de rest is bullshit.” De beroemd geworden speech van journalist en historicus Rutger Bregman tijdens het World Economic Forum in 2019 had uitstekend gepast in de documentaire Tax Me If You Can.

15 juni 2023 – verschenen editie 2023nr05
Geen-geld-Het-is-er-wel-maar-weggestopt

Bregman verbaasde zich over waarom niemand in het Zwitserse Davos wilde praten over belastingontduiking. Wie wil weten waarom niet, is bij regisseur Yannick Kergoat aan het juiste adres. Met humor en ernst ontleedt de Fransman de systemen van wereldwijde belastingontduiking door de superrijken. Jaarlijks vertrouwen grote bedrijven 600 miljard euro toe aan belastingparadijzen, wat neerkomt op ongeveer 40 procent van de winst van alle multinationals bij elkaar. Hoe komt het toch dat grote bedrijven maar ook individuen hun fortuinen doorsluizen naar belastingparadijzen? En waarom lukt het politieke leiders maar niet om de massale belastingontduiking aan te pakken, ondanks herhaaldelijke beloften? De Franse leider Sarkozy kondigde in 2009 aan dat het…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Het nieuwe leven
Column

Het nieuwe leven

09 mei 2024
Ik zweefde een klein stukje boven de grond in het besef dat ik eindelijk, eindelijk deelhad aan het Ware Lichaam van Jezus Christus, onze Heer.
Willem Melchior
‘O-zo-werkt-het-dus-Eerst-moet-het-kind-dood
Nederlandse politiek Mozes

‘O, zó werkt het dus? Eerst moet het kind dood?’

09 mei 2024
Tweede Kamerlid Lisa Westerveld krijgt regelmatig rouwkaarten van ouders als hun kind zelfmoord of euthanasie heeft gepleegd. Of ze krijgt ’s avonds laat een Instagram-berichtje van een meisje dat een einde aan haar leven wil maken. "Als ons zorgsysteem goed was, was dat helemaal niet nodig ...
Sjoerd Wielenga
Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen
Column

Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen

09 mei 2024
Het keert de afkalving van de kerk nog niet, maar jongeren lijken toch steeds religieuzer te worden dan voorgaande generaties. Waar kan dat aan liggen?
Stefan Paas