Geen geld? Het is er wel, maar weggestopt

“Belasting, belasting, belasting, de rest is bullshit.” De beroemd geworden speech van journalist en historicus Rutger Bregman tijdens het World Economic Forum in 2019 had uitstekend gepast in de documentaire Tax Me If You Can.

15 juni 2023 – verschenen editie 2023nr05
Geen-geld-Het-is-er-wel-maar-weggestopt

Bregman verbaasde zich over waarom niemand in het Zwitserse Davos wilde praten over belastingontduiking. Wie wil weten waarom niet, is bij regisseur Yannick Kergoat aan het juiste adres. Met humor en ernst ontleedt de Fransman de systemen van wereldwijde belastingontduiking door de superrijken. Jaarlijks vertrouwen grote bedrijven 600 miljard euro toe aan belastingparadijzen, wat neerkomt op ongeveer 40 procent van de winst van alle multinationals bij elkaar. Hoe komt het toch dat grote bedrijven maar ook individuen hun fortuinen doorsluizen naar belastingparadijzen? En waarom lukt het politieke leiders maar niet om de massale belastingontduiking aan te pakken, ondanks herhaaldelijke beloften? De Franse leider Sarkozy kondigde in 2009 aan dat het…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meest gelezen op denieuwekoers.nl
Kun-je-niet-onbekrompen-naast-Joden-staan
Goede gesprekken Mozes

Bart Wallet: 'Kun je niet onbekrompen naast Joden staan?'

14 december 2023
Als er iets is wat Bart Wallet boos kan maken, is het wel het toenemende antisemitisme waar ook zijn Joodse studenten mee geconfronteerd worden. 'Wat heb je aan vrome woorden als het er werkelijk op aankomt, zoals nu? Waar zijn jullie, CNV, FNV, PKN en RKK? Dit is jullie kans!'
Sjoerd Wielenga
Protest van de gemeenschapszin tegen de elite
Column

Protest van de gemeenschapszin tegen de elite

14 december 2023
Direct nadat de exitpoll een verpletterende overwinning voor de PVV had aangekondigd, zei VVD-leider Yeşilgöz: "De politiek moet beter luisteren naar de mensen." De uitslag van de verkiezingen lijkt te bevestigen dat de middenpartijen een volksopstand over het hoofd hebben gezien.
Stefan Paas
Op-de-drempel

Op de drempel

14 december 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? Deel twee van een tweeluik met zes portretten van mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith