Gedwongen arbeid in de productieketens? Dwing bedrijven tot transparantie
Het wordt hoogtijd dat bedrijven slavernij in hun productieketens verplicht moeten bestrijden, zodat Nederland niet bijdraagt aan de uitbuiting en mishandeling van volwassenen en kinderen, betoogt Gertjan de Jong.

Gertjan de Jong werkt voor International Justice Mission en schreef dit opiniestuk, dat eerder gepubliceerd werd in De Volkskrant. De Nederlandse kledingbedrijven Zeeman en WE Fashion deden tot voor kort zaken met Indiase spinnerijen waar gedwongen arbeid schering en inslag is, zo blijkt uit een rapport van onderzoeksorganisaties Somo en Arisa. Diverse media, waaronder de Volkskrant, gaven aandacht aan dit nieuws. Schandalen rond bekende ‘poppetjes’ of bedrijven doen het altijd goed. De achteloze nieuwslezer die alleen koppen scant, denkt bij deze berichtgeving waarschijnlijk dat WE Fashion en Zeeman onverantwoord bezig zijn. Maar zoals vaak is de werkelijkheid wat complexer dan nieuwskoppen suggereren. De Volkskrant meldde verderop in het bericht: ‘Bedrijven als Zeeman en…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Meer artikelen in dossier Moderne slavernij

Oeigoeren in Nederland
05 oktober 2022Opgesloten, gemarteld, mishandeld en verkracht. China maakt zich schuldig aan ernstige mensenrechtenschendingen in de regio Xinjiang, concludeerde een langverwacht rapport van de Verenigde Naties onlangs. Het zijn de Oeigoeren, een etnische minderheid van overwegend moslims, die het moeten ...

De meest lucratieve illegale handel ter wereld is mensenhandel. Maar dat probleem is uit te bannen
01 september 2022Antimensenhandelactivist Peter Williams hielp twaalfhonderd mensen te ontsnappen uit slavernij. Nu helpt hij bedrijven om slavernij in hun productieketens tegen te gaan. De sleutel? Het vertrouwen winnen van de overheid. "De wetten zijn er wel, ze moeten alleen gehandhaafd worden."

Manikandan vergat zijn vrienden niet
12 november 2021Voor hij wegrende, riep hij tegen zijn vrienden: “Ik zal terugkomen om jullie te halen!”