Gedwongen arbeid in de productieketens? Dwing bedrijven tot transparantie
Het wordt hoogtijd dat bedrijven slavernij in hun productieketens verplicht moeten bestrijden, zodat Nederland niet bijdraagt aan de uitbuiting en mishandeling van volwassenen en kinderen, betoogt Gertjan de Jong.

Gertjan de Jong werkt voor International Justice Mission en schreef dit opiniestuk, dat eerder gepubliceerd werd in De Volkskrant. De Nederlandse kledingbedrijven Zeeman en WE Fashion deden tot voor kort zaken met Indiase spinnerijen waar gedwongen arbeid schering en inslag is, zo blijkt uit een rapport van onderzoeksorganisaties Somo en Arisa. Diverse media, waaronder de Volkskrant, gaven aandacht aan dit nieuws. Schandalen rond bekende ‘poppetjes’ of bedrijven doen het altijd goed. De achteloze nieuwslezer die alleen koppen scant, denkt bij deze berichtgeving waarschijnlijk dat WE Fashion en Zeeman onverantwoord bezig zijn. Maar zoals vaak is de werkelijkheid wat complexer dan nieuwskoppen suggereren. De Volkskrant meldde verderop in het bericht: ‘Bedrijven als Zeeman en…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief
Anne-Marie van Briemen: ‘Ik dacht: als ik dit toelaat, ontploft de gemeente’
Abortusactivist Rebecca Gomperts: 'Waar mijn ongemak bij abortus zit? Dat is niet relevant'
Hanneke Ouwerkerk: 'Wat leven is, en wat dood is, dat ligt in God'
Complotdenkers in de kerkbank. Wat nu?
Hoe wordt mijn zoon een fatsoenlijke man?
Meer artikelen in dossier Moderne slavernij

Martine Vonk en Eelco Fortuijn over een eerlijke levensstijl: ‘Denk fris, kom uit je comfort zone’
12 november 2021Ieder mens koopt en consumeert. Door bewuste keuzes daarin te maken, draag je bij aan een beter leven van de oorspronkelijke producent en geef je een signaal af naar westerse concerns. Zo wordt ‘honger naar gerechtigheid’ niet alleen een thema om stilzwijgend over na te denken, maar ook een ...

Mea culpa
12 november 2021Ondanks de uittocht van het christendom in het Westen, voelt de seculiere mens zich over van alles schuldig en zoekt hij doorlopend naar rechtvaardiging. Christenen houden zich daarentegen graag op in de comfortzone van alomtegenwoordige vergeving, merkt Arie de Fijter op. Hoog tijd dat die twee ...

De natuur vergeeft nooit
12 november 2021Al meer dan een jaar zijn we bezig de coronapandemie te bestrijden. Deze pandemie heeft een aanzienlijke impact op ons leven gehad en we kunnen veel leren van en concluderen uit onze ervaringen. Maar wat mij veel bezighoudt, is wat ik de vernietiging van Gods ecologie noem.