Gaza of Tel Aviv: menselijke pijn en lijden zijn universeel

De huidige, complexe conflicten delen de wereld op in een 'wij' en 'zij'. Maar we moeten niet vergeten dat menselijke pijn en lijden universeel zijn. We kunnen het ene leed niet boven het andere stellen, maar zijn juist geroepen met ieders wonden mee te voelen en vredestichters te zijn, zegt Samuel Lee.

09 november 2023 verschenen editie 2023nr09

De alarmbellen die we al geruime tijd hebben genegeerd, klinken nu wel heel luid. Oorlog woedt tussen Oekraïne en Rusland, conflicten laaien op in de Kaukasus, en recentelijk zagen we opnieuw een bloedbad in het Midden-Oosten, dit keer in Palestina en Israël. Helaas is de wereld verre van zwart-wit verdeeld in goed en kwaad. De complexiteit van onze wereld is niet te vatten in een journaal met de duur van een kop koffie, een talkshow of een repost op onze Facebook-feed. Het lijkt alsof we steeds sterker zijn onderverdeeld in ‘wij’ en ‘zij’. Wie ‘wij’ dan zijn, varieert naargelang de geografische locatie, culturele waarden en perspectief op de realiteit. Maar…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Het nieuwe leven
Column

Het nieuwe leven

09 mei 2024
Ik zweefde een klein stukje boven de grond in het besef dat ik eindelijk, eindelijk deelhad aan het Ware Lichaam van Jezus Christus, onze Heer.
Willem Melchior
‘O-zo-werkt-het-dus-Eerst-moet-het-kind-dood
Nederlandse politiek Mozes

‘O, zó werkt het dus? Eerst moet het kind dood?’

09 mei 2024
Tweede Kamerlid Lisa Westerveld krijgt regelmatig rouwkaarten van ouders als hun kind zelfmoord of euthanasie heeft gepleegd. Of ze krijgt ’s avonds laat een Instagram-berichtje van een meisje dat een einde aan haar leven wil maken. "Als ons zorgsysteem goed was, was dat helemaal niet nodig ...
Sjoerd Wielenga
Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen
Column

Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen

09 mei 2024
Het keert de afkalving van de kerk nog niet, maar jongeren lijken toch steeds religieuzer te worden dan voorgaande generaties. Waar kan dat aan liggen?
Stefan Paas