Gaat de oorlog ooit uit jou?
'Maar al ben je uit de oorlog, gaat de oorlog ooit uit jou?' Marco Borsato verwoordde het kernachtig in 'De Speeltuin', het lied dat hij voor War Child zong. Na de Holocaust bestond er nog geen War Child, maar de Britse regering bood opvang aan 732 jongeren die de gruwelen van de concentratiekampen hadden overleefd.

De eerste vier maanden kregen deze kinderen en tieners een herstelprogramma aangeboden. Onder professionele begeleiding konden ze lichamelijk en geestelijk bijkomen in een voormalige vliegtuigfabriek in het natuurgebied van Lake Windermere. Nog steeds komen de overlevenden ieder jaar met hun gezinnen in gedachtenis bijeen. Er zijn talloze films over de Holocaust, inclusief enkele sterke over het perspectief van kinderen, zoals The Boy in the striped pyjamas. Opvallend genoeg hebben films tot nog toe weinig aandacht opgebracht voor wat deze in de knop gebroken jeugd daarna te wachten stond. Vorig jaar bracht PBS zowel een documentaire als een speelfilm uit over de Windermere-kinderen. Die speelfilm gaat nu in première op MyLum.…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Zij kregen nooit excuses van ons
06 februari 2025Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...

De democratie heeft ons geloof nodig
06 februari 2025Een donkere geopolitieke tijd breekt aan. Democratie vraagt nu om geloof: een grondhouding van vertrouwen, weerbaarheid en actie.

Wie ben ik zonder jou?
06 februari 2025In een tijdperk waarin autonomie het hoogste goed is, en iedereen zelf mag bepalen wie hij, zij of die is; zijn we toch eenzamer dan ooit, en piekt de druk op de geestelijke gezondheidszorg. We zijn iets vergeten, zegt psycholoog Liesbeth Woertman (die te rade ging bij dominees, godsdienstfilosofen ...