Ga eerst maar doen, dan komt het geloof wel
Bij het lezen van Wonder, wonderlijk van Stephan Sanders moest ik denken aan een voorval van lang geleden. Ik stelde in een redactievergadering voor om kardinaal Simonis te interviewen, waarop een collega vroeg: ‘Is dat een christen dan?’

We waren gewend de wereld in te delen: christenen en niet-christenen, heel protestants, rechte lijntjes, vierkante vakjes. Dan is het maar duidelijk. En katholieken stonden niet zomaar aan de goede kant van de lijn. Dat de wereld van het geloof zich maar moeizaam laat indelen, ontdek ik vooral als ik werk van nieuw of herboren gelovigen lees. In het bijzonder als ze katholiek geworden zijn, of opnieuw, zoals Sanders, maar ook auteurs als Willem Jan Otten en Kristien Hemmerechts. De frisse blik op geloof en kerk levert nieuwe taal op, vanuit een perspectief van onbevangenheid en verwondering. Taal van deze tijd ook. Dat helpt me als geboren protestant de hechte…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Hoe Trumps christelijk nationalisme Europa binnensijpelt
De troost van een ruige kinderbijbel
Stap voor stap dichter bij het lijden
Minella van Bergeijk: 'Hoe kan ik hier nou thuis zijn?'
Willem Ouweneel: 'Ik heb aan mijn opvattingen getwijfeld, maar niet aan God'

Fluisteren van een andere wereld
06 maart 2025Zoals velen vandaag breek ik mij het hoofd over de vraag wat er in deze tijd gevraagd wordt. De wereld tuimelt van de ene crisis in de andere, en als ik niet uitkijk, blijf ik lamgeslagen en overweldigd achter.

Hoe Trumps christelijk nationalisme Europa binnensijpelt
06 maart 2025White christian nationalism is een van de drijvende krachten achter het nieuwe tijdperk-Trump. Een beweging van faith and fight. Wordt Europa het volgende strijdtoneel?

Zij kregen nooit excuses van ons
06 februari 2025Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...