Fictie brengt geschiedenis pas echt tot leven
Het idee is niet vreemd: het doden van een tiran om vele mensenlevens te redden. Zo zijn er op Hitler ruim twintig aanslagen gepleegd. Uit het feit dat geen enkele lukte, blijkt dat de uitvoering daarvan niet gemakkelijk is.

Maar ook in de voorbereiding komt het geweten moeilijk tot de rechtvaardiging van tirannenmoord. Shakespeare gaf daarover al stof tot nadenken in onder andere The Tragedy of Macbeth. De bekendste van de aanslagen op Hitler (door Georg Elser en Claus von Stauffenberg) zijn al eerder verfilmd. In Munich: The Edge of War, gebaseerd op de roman van Robert Harris, is het idee onderdeel van een grotere legpuzzel over de zin van oorlog en vrede. De aanslag die in München wordt beraamd, heeft niet werkelijk plaatsgevonden, al is de situatie historisch goed voorstelbaar. Het verzet komt van twee jonge diplomaten die elkaar kennen van hun studententijd in Oxford. Harris geeft hun…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

‘Het is helemaal rustig in mij’
01 mei 2025Het is pure genade, zegt oud-rechter Ad van der Linden, dat zijn geloof zo'n diepte heeft dat het staande kan blijven, ook nu hij 24 uur per dag mantelzorger is geworden. "En dat ik geloven mag dat alles in Gods hand is."

Oorlog in de naam van God
03 april 2025Het overgrote deel van de Nederlandse kerken steunde het militaire optreden in Indonesië na 1945. Legerpredikanten en aalmoezeniers verdedigden zelfs extreem geweld als manier om de koloniale orde te herstellen, concludeert Koos-jan de Jager in zijn boek Oorlog zonder genade. Hoe is die houding te ...

Xi Jinping's heilige oorlog tegen christenen woedt voort
03 april 2025In China is geloven geen privézaak, maar een politiek risico. Xi Jinping duldt geen loyaliteit naast die aan de Communistische Partij, en dat merken vooral christenen. Ondergronds groeit de kerk, terwijl overheidscontroles steeds strenger worden. Wat betekent dit voor de toekomst van het ...