Feiten vinden maar moeilijk de weg naar het hart
Voor dit essay herlas Ian Buruma De banaliteit van het kwaad: Eichmann in Jeruzalem van de Joodse filosofe Hannah Arendt. Het was een van de meest opzienbarende naoorlogse publicaties.
Arendt woonde in 1961 de berechting van Adolf Eichmann bij, de man die vanachter zijn bureau in Berlijn de treinen naar de vernietigingskampen stuurde. Arendt kwam tot de controversiële conclusie dat Eichmann niet het monster was dat men graag in hem zag, maar een hansworst die alleen maar deed wat hem opgedragen werd. Een nieuw soort misdadiger dus, een radertje in het systeem, en daarom modern en angstaanjagend. Eichmanns baas Heinrich Himmler verklaarde over zichzelf dat hij fatsoenlijk was gebleven. De massamoord op de Joden was nodig om een raszuiver duizendjarig rijk op te bouwen. Het doel heiligde de middelen. Hoe zit het dan met ons? Zouden wij onder bepaalde…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Esther van Fenema: "Mijn relatie met God is te intiem om over te praten"
Kerst begint niet bij het licht. Maar in de ramp. In de nacht.
Marilynne Robinson: Alle mensen delen in Gods adem
Het begint allemaal met ontvankelijkheid
Stefan Paas: 'NSC bedoelde het zo goed'
Jezus is een Jood
12 december 2024In mijn gemeente ben ik bezig met het veelgeprezen Thora-commentaar van de voormalige opperrabbijn van Groot-Brittannië, Jonathan Sacks. Een vreselijk boeiend commentaar, omdat hij de Thora leest als blauwdruk voor een rechtvaardige, moderne samenleving. Daarom kan hij ook op een zinvolle manier in ...
Wie zich overgeeft, is voor altijd een landverrader
12 december 2024Sana Valiulina is de verrassing van het afgelopen seizoen van Zomergasten. Haar verhaal maakt diepe indruk, en veel kijkers vragen zich af wie deze Nederlandssprekende auteur met Russische tongval eigenlijk is.
Shakespeare en Caravaggio in het wijnlokaal
12 december 2024Tomas Lieske brengt in Wij van de Ripetta de hoofdpersonen van een schilderij van Caravaggio tot leven. Niet altijd overtuigend, maar wel creatief en met verbeeldingskracht.