Feiten vinden maar moeilijk de weg naar het hart

Voor dit essay herlas Ian Buruma De banaliteit van het kwaad: Eichmann in Jeruzalem van de Joodse filosofe Hannah Arendt. Het was een van de meest opzienbarende naoorlogse publicaties.

31 augustus 2023 – verschenen editie 2023nr07
Feiten-vinden-maar-moeilijk-de-weg-naar-het-hart

Arendt woonde in 1961 de berechting van Adolf Eichmann bij, de man die vanachter zijn bureau in Berlijn de treinen naar de vernietigingskampen stuurde. Arendt kwam tot de controversiële conclusie dat Eichmann niet het monster was dat men graag in hem zag, maar een hansworst die alleen maar deed wat hem opgedragen werd. Een nieuw soort misdadiger dus, een radertje in het systeem, en daarom modern en angstaanjagend. Eichmanns baas Heinrich Himmler verklaarde over zichzelf dat hij fatsoenlijk was gebleven. De massamoord op de Joden was nodig om een raszuiver duizendjarig rijk op te bouwen. Het doel heiligde de middelen. Hoe zit het dan met ons? Zouden wij onder bepaalde…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meest gelezen op denieuwekoers.nl
Kun-je-niet-onbekrompen-naast-Joden-staan
Goede gesprekken Mozes

Bart Wallet: 'Kun je niet onbekrompen naast Joden staan?'

14 december 2023
Als er iets is wat Bart Wallet boos kan maken, is het wel het toenemende antisemitisme waar ook zijn Joodse studenten mee geconfronteerd worden. 'Wat heb je aan vrome woorden als het er werkelijk op aankomt, zoals nu? Waar zijn jullie, CNV, FNV, PKN en RKK? Dit is jullie kans!'
Sjoerd Wielenga
Protest van de gemeenschapszin tegen de elite
Column

Protest van de gemeenschapszin tegen de elite

14 december 2023
Direct nadat de exitpoll een verpletterende overwinning voor de PVV had aangekondigd, zei VVD-leider Yeşilgöz: "De politiek moet beter luisteren naar de mensen." De uitslag van de verkiezingen lijkt te bevestigen dat de middenpartijen een volksopstand over het hoofd hebben gezien.
Stefan Paas
Op-de-drempel

Op de drempel

14 december 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? Deel twee van een tweeluik met zes portretten van mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith