Extremisten lijken meer op ons dan ons lief is

Filosoof en theoloog Rik Peels geeft leiding aan een internationaal onderzoek naar extremisme en radicalisering. In De extremist en de wetenschapper, het boek bij zijn oratie als hoogleraar, praat hij ons bij.

01 februari 2024 – verschenen editie 2024nr01
Extremisten-lijken-meer-op-ons-dan-ons-lief-is

Je stelt voor dat theologen en filosofen volop meedoen in het onderzoek naar extremisme. Wat voegen ze toe? ‘Laat ik een paar voorbeelden noemen. Filosofie kan helpen om de vraag te beantwoorden of extremisten rationeel of irrationeel zijn. Of aan het licht brengen welke waarden en impliciete vooronderstellingen de wetenschapper zelf heeft in zijn of haar onderzoek naar extremisme. Theologie kan ons helpen in te zien of het beeld dat seculiere wetenschappers van het religieus geloof van de extremist hebben juist is. En zij kan zinnige dingen zeggen over de vraag in hoeverre verantwoordelijkheid dragen en in de macht van het kwaad zijn samengaan.’ Extremisten lijken meer op ons dan…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Kun-je-niet-onbekrompen-naast-Joden-staan
Goede gesprekken Mozes

Bart Wallet: 'Kun je niet onbekrompen naast Joden staan?'

14 december 2023
Als er iets is wat Bart Wallet boos kan maken, is het wel het toenemende antisemitisme waar ook zijn Joodse studenten mee geconfronteerd worden. 'Wat heb je aan vrome woorden als het er werkelijk op aankomt, zoals nu? Waar zijn jullie, CNV, FNV, PKN en RKK? Dit is jullie kans!'
Sjoerd Wielenga
Protest van de gemeenschapszin tegen de elite
Column

Protest van de gemeenschapszin tegen de elite

14 december 2023
Direct nadat de exitpoll een verpletterende overwinning voor de PVV had aangekondigd, zei VVD-leider Yeşilgöz: "De politiek moet beter luisteren naar de mensen." De uitslag van de verkiezingen lijkt te bevestigen dat de middenpartijen een volksopstand over het hoofd hebben gezien.
Stefan Paas
Op-de-drempel

Op de drempel

14 december 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? Deel twee van een tweeluik met zes portretten van mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith