Europa meer op eigen benen

De oorlog in Oekraïne heeft meer effect gehad op het denken binnen de Europese Unie dan wat ook na het einde van de Koude Oorlog in 1989. Kort geformuleerd zal het accent waar het vrede en veiligheid betreft van soft naar hard power worden verlegd, van diplomatie en handel naar militaire macht.

04 mei 2023 verschenen editie 2023nr04

Tot 24 februari vorig jaar leek vrede in Europa vanzelfsprekend te zijn. Bij de oprichting van de Europese Economische Gemeenschap (EEG) in 1957 verwachtte men dat handelsbelangen zo zwaar zouden wegen dat niemand het meer in zijn hoofd zou halen een economisch desastreuze oorlog te beginnen.  Zo leek het 65 jaar lang ook te werken. De Europese Unie (EU) ontwikkelde zich tot ’s werelds consumentenparadijs, zo aantrekkelijk dat zo’n 550 miljoen mensen in 27 staten er nu deel van uitmaken. Maar Poetin verstoorde de droom. Voor hem woog het veroveren van delen van het Russische nabije buitenland zwaarder dan voordelige handelsrelaties. Hij dacht trouwens dat het materialistisch verwende Europa afhankelijker was van Rusland dan andersom.  Wakker geschud door Poetins agressie ontdekt de…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter