‘Europa is een supermacht geworden’
Het is niet ondenkbaar dat Europa over een aantal jaren Amerika op sleeptouw neemt, in plaats van andersom, zegt Rob de Wijk. Want "wat Xi Jinping, Putin en Trump ook probeerden om ons continent uit elkaar te spelen, het is ze niet gelukt."
Rob de Wijk kun je gerust het geopolitieke brein van Nederland noemen. In zijn nieuwste boek De slag om Europa ging hij op zoek naar antwoord op de vraag wat Rusland, China en de Verenigde Staten voor elkaar krijgen in Europa. Hij is zelf verrast over de uitkomst. Want hoewel de grootmachten Europa aan alle kanten bestoken – denk aan spionage, verspreiding van nepnieuws en handelsoorlogen – blijkt Europa een supermacht waar de landen hun vuisten op stukslaan, concludeert hij. En daarmee is dit boek een hoopvol vervolg op De nieuwe wereldorde. Hoe China sluipenderwijs de macht overneemt, dat in 2019 verscheen. Daarin stelt De Wijk namelijk dat China de…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Esther van Fenema: "Mijn relatie met God is te intiem om over te praten"
Kerst begint niet bij het licht. Maar in de ramp. In de nacht.
Marilynne Robinson: Alle mensen delen in Gods adem
Het begint allemaal met ontvankelijkheid
Stefan Paas: 'NSC bedoelde het zo goed'
Meer artikelen in dossier Nederlandse politiek
Stefan Paas: 'NSC bedoelde het zo goed'
12 december 2024Zou Reinhold Niebuhr trots geweest zijn op Pieter Omtzigt? Die vraag bekroop me na het lezen van Jeremy Sabella’s mooie biografie van Niebuhr (1892-1971), die onlangs is vertaald door Menno Kamminga en Simon Polinder.
Jan Siebelink: ‘Nog steeds overvalt mij om de haverklap het schrijnende gemis’
12 december 2024De vrouw van Jan Siebelink (1938) is er niet meer, maar in taal probeert hij haar terug te vinden. Onderwijl is het stil in dat grote huis, vreselijk stil. “Als je het mooi wilt opschrijven, moet je die stilte suggereren, maar daar heb ik nog helemaal geen zin in, dan wordt het een boek.”
Het nieuwe kabinet ademt de geest van Absalom
11 juli 2024Ja, de overheid verdient respect omdat alle gezag van God komt, zegt Stefan Paas. Maar 'er is verschil tussen een overheid die, ondanks veel gebreken, aanspreekbaar is op morele normen en een overheid die welbewust inzet op het institutionaliseren van immoraliteit'.