Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar eigen identiteit en wat kunnen we leren uit het verleden?
“Alles wil ik weten over de kerkgeschiedenis van Europa. Wat er bij jullie gebeurt, zal hier ook plaatsvinden. Misschien duurt het nog decennia, maar Europa is ons voorland.” Het is een maandagmorgen in Chiang Mai, Thailand. Ik start net met een nieuwe lessenreeks over kerkgeschiedenis in Europa en mijn Chinese student Justin ziet uit naar wat komen gaat. Ik antwoord hem dat het traditionele christendom in Europa bezig is een requiem aan te heffen en dat haar invloed in de samenleving sterk is afgenomen. Justin kijkt me met een glimlach aan: “Maar het christendom heeft jullie toch vrijheid en mensenrechten gegeven?”Europa’s waarden onder drukSoms heb je de blik van een…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Claartje Kruijff: 'Nooit zal ik helemaal in de kerk passen, maar erbuiten pas ik ook niet'
Rikko Voorberg: 'Soms denk ik: vlucht ik niet weg voor een serieuze baan?'
Het grote gevaar voor de Amerikaanse democratie komt van witte christelijke nationalisten
Vrede op aarde, maar hoe dan?
Thrall geeft Palestijnen van de Westelijke Jordaanoever hun gezicht terug
Meer artikelen in dossier Cultuur & geloof
Blote voeten, maar geen schone handen
11 juli 2024In A New Kind of Wilderness volgen we een Noors-Brits gezin dat probeert te leven volgens zijn idealen. Totdat de realiteit dat door een tragische gebeurtenis haast onmogelijk lijkt te maken. Filmkenner en theoloog Jaap-Harm de Jong bekeek de documentaire voor De Nieuwe Koers: 'Zelfs de grootste ...
Waarom de Palestijnse vlag wappert op de tribunes van een Schotse voetbalclub
11 juli 2024In het voetbalgekke Glasgow is de rivaliteit tussen de clubs Rangers en Celtic veel meer dan een sportieve strijd. De scheiding tussen de sportfans loopt ook langs politieke en religieuze lijnen. Zo voelen de Celticfans zich verbonden met de Palestijnse zaak, terwijl men op de Rangerstribune ...
Dat is leegte die mensen voelen, dodegodenleegte
11 juli 2024Wij zijn als gezin, met z’n vieren, een kleine community van meerdere huidskleuren en verschillende komaf. Je zoekt het goede leven met elkaar, maar dat is geen sinecure. En dus volgen we een traject van MDFT, MultiDimensionale FamilieTherapie.