Esther van Fenema: “Mijn relatie met God is te intiem om over te praten”
Het gevoel altijd te moeten kunnen vluchten draagt psychiater Esther van Fenema haar hele leven bij zich, getekend door de Holocaust als haar familie is. Van de God van haar jeugd dacht ze afscheid genomen te hebben. Totdat ze onlangs opnieuw werd geraakt. ‘Ik zie nu dat het voor God niet uitmaakt dat ik mijn kinderlijke geloof ben kwijtgeraakt.’

Exodus 2:3-5: ‘Toen ze geen kans zag haar zoon nog langer verborgen te houden, nam ze een mand van papyrus, bestreek die met pek en teer, legde het kind erin en zette de mand tussen het riet langs de oever van de Nijl.’ “Ik ben toevallig geboren in Haarlem, omdat mijn moeder daar acuut moest bevallen, en ik ben met Jordaanwater gedoopt. Mijn ouders noemden me Esther Malkah, naar de bijbelse Esther. Zo’n naam kan leiden tot zelfoverschatting; vooral de tweede naam, die koningin betekent. Het legt verantwoordelijkheid bij een kind, om je goed te gedragen. Ik ben vaak verhuisd, vanwege de onrust en de werkzaamheden van mijn ouders. Steeds…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Hoe Trumps christelijk nationalisme Europa binnensijpelt
De troost van een ruige kinderbijbel
Stap voor stap dichter bij het lijden
Minella van Bergeijk: 'Hoe kan ik hier nou thuis zijn?'
Willem Ouweneel: 'Ik heb aan mijn opvattingen getwijfeld, maar niet aan God'
Meer artikelen in dossier Goede gesprekken

Een geflopte atheïst met een zwak voor de ander
03 april 2025Denker, schrijver en podcaster Elizabeth Oldfield kwam op latere leeftijd tot geloof en dook er vervolgens bovenop, met hart en ziel. Haar specialiteit? Het gesprek aangaan met mensen die anders zijn. "Wees beminnelijk als niemand verwacht dat je beminnelijk zult zijn."

Voor wat echt is, heb je maar een paar woorden nodig
03 april 2025Wij leven in een wereld waarin God naar ons op zoek is, zegt Gerard den Hertog. Hij roept ons. "En waar het om gaat, is dat wij antwoord geven."

Minella van Bergeijk: 'Hoe kan ik hier nou thuis zijn?'
06 maart 2025Soms lijkt het alsof we in de kerk bewust níét nadenken over deze geschiedenis, zegt Minella van Bergeijk. "Maar als we de spoken van het verleden niet onder ogen komen, hoe kunnen we dan navigeren in een tijd waarin zo veel draait om etniciteit en cultuur? Hoe kan de kerk daar dan over spreken?"