Erfzonde en de LHBTQ-gemeenschap

In maatschappelijke debatten over sociale gerechtigheid, duurzaamheid en homo-emancipatie komt het aloude dogma van de erfzonde verrassend om de hoek kijken. Het is aan christenen om uit te leggen dat schuld en verantwoordelijkheid daarbij twee verschillende dingen zijn, betoogt theoloog Frank Bosman.

04 november 2020 – verschenen editie 2020nr09
Erfzonde-en-de-LHBTQ-gemeenschap Erfzonde en de LHBTQ-gemeenschap

In Trouw van 8 oktober liet de jezuïet Jos Moons zich nogal kritisch uit over de nieuwe encycliek van paus Franciscus, Fratelli Tutti. Hij vindt de pauselijke oproep tot universele broederschap allemaal mooi en prachtig, maar vraagt zich af of de Rooms-Katholieke Kerk nu de meest geschikte kandidaat is om met de vinger naar miljonairs, multinationals en nationale regeringen te wijzen. Er is genoeg rommel op ons eigen erf dat erom schreeuwt opgeruimd te worden: ‘We zijn maar een klein kerkje aan het worden, geplaagd door schandalen en oppervlakkigheid. Ik wil voorzichtig zijn met anderen voorschrijven hoe het anders moet.’ En hij was niet de enige. In het vorige nummer…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter