Sicco Mansholt: ‘Er staat ons een duivels scenario te wachten’

In de archieven van Koers trof de redactie een interview aan uit 1994 met Sicco Mansholt, een van 's lands meest invloedrijke politici van de vorige eeuw. Mansholt toonde zich, een jaar voor zijn dood, een somber visionair. Voorzag de impact van de klimaatverandering, de energiecrisis, voorspelde grote migratiestromen en ook de steeds grotere kloof tussen arm en rijk. Een herplaatsing, met een reflectie van oud-landbouwminister Cees Veerman.

05 oktober 2022 – verschenen editie 2022nr08
Er-staat-ons-een-duivels-scenario-te-wachten beeld ANP

De reactie van oud-landbouwminister Cees Veerman vindt u hier. De hulp van de buurman moest eraan te pas komen, anders was er wellicht helemaal geen interview geweest. Dr. Sicco Mansholt had in zijn studeerkamer de bel niet gehoord. Ouderdom, zo klonk het bijna verontschuldigend. Maar in de woonkamer van zijn prachtige boerderij in het Drentse Wapserveen bleek dat de 86(!)-jarige Mansholt de landelijke en internationale politiek nog op de voet volgt. En meer dan dat. Sicco Mansholt denkt – hoogbejaard als hij is – nog steeds diep na over de problemen van onze tijd. Want hij maakt zich zorgen, grote zorgen. En niet alleen over de toekomst van Europa. Het…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meest gelezen op denieuwekoers.nl

Meer artikelen in dossier Nederlandse politiek

58 Kuyper
Nederlandse politiek

Met Kuyper in de Gazastrook

14 december 2023
Hoe zou Abraham Kuyper als journalist naar Gaza hebben gekeken? Want, en dat is de grote verrassing, meer dan politicus en theoloog was hij een halve eeuw lang journalist, zo blijkt uit het proefschrift van Johan Snel. Met een visie op de journalistiek die nog altijd actueel is.
Johan Snel
Heeft-christelijke-politiek-nog-bestaansrecht
Nederlandse politiek

Heeft christelijke politiek nog bestaansrecht?

09 november 2023
Dit voorjaar besloot volbloed christendemocraat Arie Kok niet meer op het CDA te stemmen. De zoveelste opportunistische reflex van de partij was hem er één te veel. En er begon iets te knagen. Is christelijke politiek nog wel haalbare kaart? Maar toen begonnen er dingen te bewegen.
Arie Kok
SGPer-Willem-Poppe-stapte-over-naar-de-BBB
Nederlandse politiek

SGP'er Willem Poppe stapte over naar de BBB

31 augustus 2023
Getogen in een klassiek SGP-nest sloeg Willem Poppe zijn vleugels recentelijk uit naar de BoerBurgerBeweging in Zeeland. “Sommige mensen zeggen wel: hoe kun je nu als oud-SGP’er, of als christen, voor deze partij werken?”
Jasper van den Bovenkamp