Sicco Mansholt: ‘Er staat ons een duivels scenario te wachten’

In de archieven van Koers trof de redactie een interview aan uit 1994 met Sicco Mansholt, een van 's lands meest invloedrijke politici van de vorige eeuw. Mansholt toonde zich, een jaar voor zijn dood, een somber visionair. Voorzag de impact van de klimaatverandering, de energiecrisis, voorspelde grote migratiestromen en ook de steeds grotere kloof tussen arm en rijk. Een herplaatsing, met een reflectie van oud-landbouwminister Cees Veerman.

05 oktober 2022 – verschenen editie 2022nr08
Er-staat-ons-een-duivels-scenario-te-wachten beeld ANP

De reactie van oud-landbouwminister Cees Veerman vindt u hier. De hulp van de buurman moest eraan te pas komen, anders was er wellicht helemaal geen interview geweest. Dr. Sicco Mansholt had in zijn studeerkamer de bel niet gehoord. Ouderdom, zo klonk het bijna verontschuldigend. Maar in de woonkamer van zijn prachtige boerderij in het Drentse Wapserveen bleek dat de 86(!)-jarige Mansholt de landelijke en internationale politiek nog op de voet volgt. En meer dan dat. Sicco Mansholt denkt – hoogbejaard als hij is – nog steeds diep na over de problemen van onze tijd. Want hij maakt zich zorgen, grote zorgen. En niet alleen over de toekomst van Europa. Het…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meer artikelen in dossier Nederlandse politiek

Was-Segers-een-prekende-evangelist
Nederlandse politiek

Was Segers een prekende evangelist?

01 februari 2023
De gewezen ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers bleef als politicus een evangelist, werd in terugblikken op diens politieke loopbaan wel gememoreerd. Die waarneming verdient uitleg en verdieping – al was het maar omdat hier onherroepelijk een stijlbreuk gaat plaatsvinden na het aantreden van jurist ...
Sjirk Kuijper
Het-Jaar-van-het-Paard
Nederlandse politiek

Het Jaar van het Paard

15 december 2022
Het jaar 2022 zal vermoedelijk niet de geschiedenisboeken ingaan als het meest onbezorgde jaar van deze eeuw. En het ergste moet nog komen. Stefan Paas blikt terug op het voorbije jaar, kijkt vooruit en houdt z'n hart vast – maar is niet zonder hoop.
Stefan Paas
Armoede-in-Amersfoort
Nederlandse politiek Reportage

Armoede in Amersfoort

09 november 2022
Wat doet armoede met je? Of ik over die vraag een artikel zou willen schrijven. Ik check mijn planning of het past, maar ik weet eigenlijk al wel dat ik het ga doen. Het onderwerp houdt me bezig.
Arie Kok