‘Er is een enorm potentieel voor haat’

Is het ‘Land der Dichter und Denker’ verworden tot het land van aanhangers van complottheorieën? Een huivering ging door Duitsland toen demonstranten de Bondsdag bestormden met zowel de extreemrechtse keizerrijksvlaggen als de regenboogvlag. Welk antwoord hebben kerken op deze verwarring?

04 oktober 2020 – verschenen editie 2020nr08
24 27 Nazi's

Zo’n 50.000 demonstranten verzamelen zich naar schatting van de politie op zaterdag 29 augustus in Berlijn om te protesteren tegen de coronamaatregelen. De organisatie is in handen van het initiatief Querdenken (dwarsdenken). Het Berlijnse stadsbestuur verbiedt het protest, maar de rechter geeft de avond ervoor alsnog groen licht. De toestemming komt op voorwaarde dat de deelnemers afstand houden en mondkapjes dragen. Zo’n 3.000 politieagenten moeten de menigte in goede banen leiden. Het protest verloopt grotendeels vreedzaam, maar de mensen staan dicht op elkaar en mondkapjes ontbreken. De korpsleiding vindt de situatie onhoudbaar, en beëindigt in de loop van de middag de demonstratie. Dat lijkt een maatregel voor de bühne, want…

INLOGGEN

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

gratis aanmelden

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief

Ik-mis-dat-wat-er-nooit-heeft-kunnen-zijn
Avondrood

'Ik mis dat wat er nooit heeft kunnen zijn'

In 2003 stapte het 24-jarige zusje van Wouter van der Toorn uit het leven. Een dieptepunt in een familiedrama dat al veel langer speelde. “Hoe kun je vergeving eisen terwijl er geen erkenning van het ongelofelijke onrecht is?”
Wilfred Hermans
Ik-zou-vaker-boos-moeten-worden
Goede gesprekken Mozes

'Ik zou vaker boos moeten worden'

Als directeur van de ASN Bank sprak hij de Verenigde Naties toe over biodiversiteit. Dat was spannend. Maar het spannendste wat Arie Koornneef ooit in zijn leven heeft gedaan, was de weekopening doen bij zijn voormalige werkgever Youth for Christ. 'Ik was niet gewend om veel over geloof te praten.'
Sjoerd Wielenga
De-vlam-van-onze-voormoeders-is-niet-gedoofd
Goede gesprekken

De vlam van onze voormoeders is niet gedoofd

Westers feminisme is van dik hout zaagt men planken, en past niet in Afrika. Daarom, zegt Jennifer Nansubuga Makumbi, schrijfster van de roman De eerste vrouw, moeten we uit eigen bronnen putten. Ze laat ons kijken naar de ‘oervrouw’.
Tjerk de Reus

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief