Episcopale heilige

Bij velen doet ze een belletje rinkelen. Ze is de eerste zwarte vrouw die tijdens een bezoek aan het zuiden van de VS in 1940 weigert achterin te zitten, gescheiden van de witte reizigers. Maar wie is zij, die de rest van haar leven in het teken stelt van raciale integratie en gelijke rechten voor vrouwen?

07 oktober 2021 – verschenen editie 2021nr08
Episcopale-heilige

In de Amerikaanse emancipatie is Pauli Murray net zo’n begrip als Martin Luther King of Malcolm X, al wendt zij het als mensenrechtenactivist vooral over de intellectuele boeg. Als eerste zwarte vrouwelijke gepromoveerde aan de universiteit van Yale, leest en schrijft ze veel over de juridische kant van segregatie, die ze kan aantonen als ongrondwettig. Zo sterk dat op basis van haar schrijven vorig jaar, 35 jaar na haar dood, ook de wet tot gelijke behandeling van lhbtqi+-personen is aangenomen. Murray worstelt ook met lesbische gevoelens, al maakt ze daar zelf geen strijdpunt van. Van de 135 dozen met geschriften in bewaring van de Schlesinger-bibliotheek van de universiteit van Harvard…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter