Engeland vs. de Verenigde Staten

Op het omslag van Het Churchillcomplex staan twee foto’s. Op de ene zien we Winston Churchill met Franklin D. Roosevelt op een grasveldje staan. Deftige heren uit een vervlogen tijdperk: de oorlogspremier van het Verenigd Koninkrijk en de toenmalige president van de Verenigde Staten.

04 november 2020 – verschenen editie 2020nr09
60 non-fictie Omslag Buruma - nonfictie

Op de andere foto staan Boris Johnson en Donald Trump, grappend en grollend. Wereldleiders, alle vier, maar in compleet verschillende tijdvakken. Ian Buruma (1951), wereldwijd de bekendste Nederlandse journalist, laat in dit boek zien hoe tussen deze momentopnames de positie van Engeland ten opzichte van de Verenigde Staten veranderde. Niet alleen omdat de Verenigde Staten gewoonweg een maatje te groot was, maar ook door een andere focus in het beleid. Het ging van wereldpolitiek naar binnenlandse belangen, van Europese coöperatie naar isolement. Maar het eindpunt van die ontwikkeling bereik je pas echt tegen het einde van het boek. Buruma heeft niet toegeschreven naar Trump en Johnson. Gelukkig maar, want dit…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meer artikelen in dossier Amerikaanse verkiezingen

Amerika moet zich schamen
Amerikaanse verkiezingen Column

Amerika moet zich schamen

09 november 2022
James Skillen is een roepende in de woestijn gebleken. Zo’n vier decennia geleden ontmoette ik hem voor het eerst. De politiek filosoof woonde in Sioux Center in het Amerikaanse Iowa.
Aad Kamsteeg
Biden en Iran-e-islam
Amerikaanse verkiezingen Column

Biden en Iran-e-islam

16 februari 2021
COVID-19, herstel van de economie, opwarming van de aarde, verwaarloosde bondgenootschappen, Chinese en Russische rivaliteit… Joe Biden staat als nieuw geïnstalleerde president heel wat te wachten. Maar ook de dreiging van verspreiding van kernwapens naar agressieve staten is acuut. Naast ...
Aad Kamsteeg
Duitsland blij met Biden
Amerikaanse verkiezingen Column

Duitsland blij met Biden

04 december 2020
De buitenlandse politiek van elke staat kent constanten, onafhankelijk van de politieke kleur van zijn leiders. Dat heeft ermee te maken dat er vanwege geografie, grondstoffenvoorraden of bevolkingsomvang, vaste nationale belangen zijn. Tegelijk kan een regeringswisseling wel voor koerswijzigingen ...
Aad Kamsteeg