En de klas is stil
Jan van Mersbergen leerde ik kennen toen ik zijn boek Naar de overkant van de nacht (2012) las, over carnaval in Venlo. Sindsdien kijk ik in het vroege voorjaar met andere ogen naar de feestende dorpelingen in het naburige katholieke dorp.

Maar Van Mersbergen liet in deze prijswinnende roman ook zien dat saamhorigheid en eenzaamheid dicht naast elkaar kunnen liggen. In zijn achttiende boek We moeten praten werpt hij een nieuw licht op deze thematiek. Een spreekbeurt speelt een hoofdrol in het verhaal. Net als de andere kinderen in groep zeven ontkomt Koen er niet aan. En dat zou betekenen dat hij moet gaan praten, dat heeft hij tot nu toe niet gedaan. De kinderen in de klas kennen zijn verhaal niet, net als juf Selin. Als Koen dan eindelijk zijn beurt vervult, pakt hij meteen goed uit. ‘Ik ga jullie alles vertellen en dus ook waarom ik zo lang mijn…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Hoe Trumps christelijk nationalisme Europa binnensijpelt
De troost van een ruige kinderbijbel
Stap voor stap dichter bij het lijden
Minella van Bergeijk: 'Hoe kan ik hier nou thuis zijn?'
Willem Ouweneel: 'Ik heb aan mijn opvattingen getwijfeld, maar niet aan God'

Fluisteren van een andere wereld
06 maart 2025Zoals velen vandaag breek ik mij het hoofd over de vraag wat er in deze tijd gevraagd wordt. De wereld tuimelt van de ene crisis in de andere, en als ik niet uitkijk, blijf ik lamgeslagen en overweldigd achter.

Hoe Trumps christelijk nationalisme Europa binnensijpelt
06 maart 2025White christian nationalism is een van de drijvende krachten achter het nieuwe tijdperk-Trump. Een beweging van faith and fight. Wordt Europa het volgende strijdtoneel?

Zij kregen nooit excuses van ons
06 februari 2025Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...