Elke ontmoeting met iemand in nood is een ontmoeting met Jezus
Hoe moet je omgaan met de eindeloze stroom leed en misère in de wereld? De Britse theoloog Samuel Wells signaleert vijf veelvoorkomende reacties, die allemaal op hun eigen manier problematisch zijn. En hij vindt een alternatief.

De wereld staat in brand. Dat is nauwelijks nog verrassend te noemen. Hoe we met die ellende omgaan, verschilt van mens tot mens. Ik wil vijf reacties onder de loep nemen, en niet alleen uitleggen waarom ze stuk voor stuk problematisch zijn, maar ook bekijken hoe het anders kan, met het oog op de gelijkenis uit Matteüs 25. Want dit is een verhaal dat onze ideeën over rechtvaardigheid en missie op hun kop zet en onze zelfingenomenheid over onze sociale en politieke overtuigingen verandert in nederigheid voor het aangezicht van de levende God. Mattheüs 25: 31-4635 Want Ik had honger en jullie gaven Mij te eten, Ik had dorst en jullie…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Hoe Trumps christelijk nationalisme Europa binnensijpelt
De troost van een ruige kinderbijbel
Stap voor stap dichter bij het lijden
Minella van Bergeijk: 'Hoe kan ik hier nou thuis zijn?'
Willem Ouweneel: 'Ik heb aan mijn opvattingen getwijfeld, maar niet aan God'
Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie

Oorlog in de naam van God
03 april 2025Het overgrote deel van de Nederlandse kerken steunde het militaire optreden in Indonesië na 1945. Legerpredikanten en aalmoezeniers verdedigden zelfs extreem geweld als manier om de koloniale orde te herstellen, concludeert Koos-jan de Jager in zijn boek Oorlog zonder genade. Hoe is die houding te ...

Stap voor stap dichter bij het lijden
06 maart 2025Elk jaar markeert Aswoensdag voor Alain Verheij het begin van een reis waarin hij op zoek gaat naar Jezus op plaatsen waar hij liever niet komt. De veertigdagentijd dwingt hem ongemak en verlies niet te ontwijken, maar te doorleven. Juist daar, in het lijden, hoopt hij Christus te vinden.

Het is niet erg om geen mening te hebben
06 februari 2025Facebook en Instagram zetten het mes in factcheckers. Ruim baan voor het vrije woord, verklaarde topman Mark Zuckerberg. Zou het? Of is het opnieuw moeilijker geworden waarheid en leugen van elkaar te scheiden? Wat is nou waar? Rik Peels en Jeroen de Ridder schreven over precies die vraag een boek, ...