Elf blokfluiten en een synchrone ademhaling

In het Spaanse Sevilla staat een kathedraal die gewijd is aan Maria, de moeder Gods. In 1401 werd besloten om – op de plaats waar eerst een moskee stond – een grote kathedraal te bouwen, zo groot dat toekomstige generaties de bijeengekomen kerkleiders als krankzinnig zouden bestempelen.

15 juni 2023 – verschenen editie 2023nr05
Elf-blokfluiten-en-een-synchrone-ademhaling

Van de oorspronkelijke moskee werden slechts een paar elementen behouden, zoals de hof met de sinaasappelbomen. Geïnspireerd door deze kathedraal stelde het ensemble Royal Wind Music een cd samen, waarbij we rondgeleid worden langs de rijkdom van de verschillende ruimtes in en rond de kathedraal. In ieder geval was er destijds in Spanje een bloeiende muziekcultuur die beïnvloed werd door allerlei andere Europese landen, zoals Portugal, Italië, maar ook Vlaanderen. De cd opent en sluit ook af met een improvisatie op de Marokkaanse modus (toonsoort) Raml-al-Maya, die verbonden is met contemplatie en mystiek. Naast meditatieve religieuze werken, voornamelijk ter ere van Maria, staan er ook wereldlijke werken op de plaat,…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meest gelezen op denieuwekoers.nl
Kun-je-niet-onbekrompen-naast-Joden-staan
Goede gesprekken Mozes

Bart Wallet: 'Kun je niet onbekrompen naast Joden staan?'

14 december 2023
Als er iets is wat Bart Wallet boos kan maken, is het wel het toenemende antisemitisme waar ook zijn Joodse studenten mee geconfronteerd worden. 'Wat heb je aan vrome woorden als het er werkelijk op aankomt, zoals nu? Waar zijn jullie, CNV, FNV, PKN en RKK? Dit is jullie kans!'
Sjoerd Wielenga
Protest van de gemeenschapszin tegen de elite
Column

Protest van de gemeenschapszin tegen de elite

14 december 2023
Direct nadat de exitpoll een verpletterende overwinning voor de PVV had aangekondigd, zei VVD-leider Yeşilgöz: "De politiek moet beter luisteren naar de mensen." De uitslag van de verkiezingen lijkt te bevestigen dat de middenpartijen een volksopstand over het hoofd hebben gezien.
Stefan Paas
Op-de-drempel

Op de drempel

14 december 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? Deel twee van een tweeluik met zes portretten van mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith