Eindelijk mag Mank schitteren

Voor velen geldt de debuutfilm van Orson Welles als de beste aller tijden. In Citizen Kane (1941) vertelde het zelfbenoemde genie het tragische levensverhaal van William Randolph Hearst. Hoewel hij diens naam veranderde in Kane, was de vergelijking voor iedereen pijnlijk duidelijk.

04 december 2020 – verschenen editie 2020nr10
65 Film kort Mank

Deze mediamagnaat en kunstverzamelaar kon alles kopen wat hij wenste, maar verloor zijn ziel. Doordat Citizen Kane in plaats van een held een antiheld kent, is het een sterk voorbeeld van de zogenaamde film noir, het genre dat Orson Welles groot maakte. Welles kende Hearst professioneel, niet persoonlijk. Hij dankte zijn sterke scenario aan de ervaringen van zijn collega Herman J. Mankiewicz, bijgenaamd Mank (de oudere broer van de later nog beroemdere filmmaker Joseph L. Mankiewicz). De cynische Mank bekritiseerde Hearst, die zowel professioneel als persoonlijk zijn rivaal was, niet alleen in zijn script, maar ook in eigen kring. Dat maakte Mank zelf allerminst een gemakkelijker te omarmen figuur. Het…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter