Eigenzinnige meester uit de schaduw
Frank Bridge. Ik durf te wedden dat de meeste lezers deze naam niet kennen. Laat staan dat men weet dat hij de leermeester was van de beroemde componist Benjamin Britten.
Waarom maakte pianist Kelvin Grout dan toch een plaat met de muziek van Bridge? Omdat Bridge de wereld een zeer eigenzinnig en veelzijdig oeuvre heeft nagelaten. Zijn vader is zijn eerste leermeester en op het conservatorium in Londen krijgt hij les van de componisten Stanford en Parry, bekende namen uit de Britse kerkmuziek. Maar de docenten van Bridge waren conservatief, waar Bridge zijn eigen weg wilde gaan, mede door ingrijpende gebeurtenissen zoals de Eerste Wereldoorlog. In 21e-eeuwse oren klinkt de muziek misschien niet vooruitstrevend of atonaal, maar in de tijd van Bridge werd hij uitgejoeld door critici en vooral het publiek, die vonden dat Bridge meehuilde met de modernistische wolven…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Claartje Kruijff: 'Nooit zal ik helemaal in de kerk passen, maar erbuiten pas ik ook niet'
Rikko Voorberg: 'Soms denk ik: vlucht ik niet weg voor een serieuze baan?'
Het grote gevaar voor de Amerikaanse democratie komt van witte christelijke nationalisten
Vrede op aarde, maar hoe dan?
Thrall geeft Palestijnen van de Westelijke Jordaanoever hun gezicht terug
Vasten brengt rust. Waarom gaan we er niet mee door?
04 april 2024Laatst gaf ik voor het eerst een lezing waarbij toen ik arriveerde me noch een kopje koffie, noch een glas water werd aangeboden. Toch heb ik me zelden zo welkom gevoeld. Ik was te gast in de Al Hijra-moskee in Leiden en het was ramadan.
‘Als er een hemel is, kom ik er’
04 april 2024Van op de bank zitten word je oud, meent Haddy de Jager (1940). Daarom is ze meestal onderweg, bijvoorbeeld met cadeautjes voor jarige prostituees die ze bezoekt. Aan God twijfelt ze niet, maar wat er precies na dit leven gebeurt ...?
In de spanning begint het luisteren naar Gods stem
07 maart 2024Zoals we weer aandacht krijgen voor streek- en seizoensproducten en herstel van cultuurlandschap, ligt de toekomst van het christendom misschien wel in de zoektocht naar een nieuw evenwicht met de schepping, zegt Stefan Paas.