‘Eeuwenlang hoorde je:
Hoe kan Nederland een land worden waarin iedereen zich veilig en welkom voelt? Sinds de Afro-Amerikaan George Floyd uit Minneapolis het leven liet door politiegeweld is deze vraag prangender dan ooit. De Surinaamse Nederlander Dave Ensberg-Kleijkers, bestuurder en CDA-prominent, vindt dat we de geschiedenis compromisloos in de ogen moeten kijken.

hé, zwart mens, doe eens grappig’ In vrijwel alle staten van Amerika braken rassenrellen uit, de beelden domineerden de media tijdens het Pinksterweekend. De dood van Floyd legt een diepliggende frustratie bloot. Ook in Nederland, waar protesten op de Dam vooral tot grote verontwaardiging over het niet naleven van coronamaatregelen leidden. Dave Ensberg-Kleijkers (36), die als zwarte jongen in Nederland opgroeide, herkent het wel. Ondertussen volgt hij ook de ontwikkelingen in Suriname op de voet, waar verkiezingen voor grote verwarring hebben gezorgd. Het land ligt hem na aan het hart. Zijn beide ouders zijn er geboren, zijn grootvader was er in de jaren vijftig en zestig minister en na de…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Meer artikelen in dossier Nederlandse politiek

Was Segers een prekende evangelist?
01 februari 2023De gewezen ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers bleef als politicus een evangelist, werd in terugblikken op diens politieke loopbaan wel gememoreerd. Die waarneming verdient uitleg en verdieping – al was het maar omdat hier onherroepelijk een stijlbreuk gaat plaatsvinden na het aantreden van jurist ...

Het Jaar van het Paard
15 december 2022Het jaar 2022 zal vermoedelijk niet de geschiedenisboeken ingaan als het meest onbezorgde jaar van deze eeuw. En het ergste moet nog komen. Stefan Paas blikt terug op het voorbije jaar, kijkt vooruit en houdt z'n hart vast – maar is niet zonder hoop.

CU-ideoloog Trineke Palm: 'De vraag blijft in alles: wat is dan wél ons verhaal?'
09 november 2022Ze verliet haar werk als defensie-expert midden in een oorlog in Europa voor haar droombaan van directeur van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie. Leden maken zich grote zorgen over hoe de partij omgaat met asielzoekers. Trineke Palm wil dit pijnlijke gesprek faciliteren. "Dat kun je ...