Martine Oldhoff: ‘Een ‘zelf’ zijn voor God, dat is de opdracht’

De ziel, dat ouderwetse ‘ding’, lijkt terug te keren in ons spraakgebruik. Niet verkeerd, vindt Martine Oldhoff, want hoe moet je anders spreken over het geheimenis dat ‘mens’ heet? "De ziel is een bijbels gegeven, maar is ook een thema in onze cultuur, dat fascineert mij.”

05 oktober 2022 – verschenen editie 2022nr08
46 49 Martine Oldhoff beeld Arie Kievit beeld Arie Kievit

Aan de koffietafel beginnen over de ziel, dat kan zomaar heel succesvol zijn. In een populaire animatiefilm van Walt Disney en Pixar gaat het over souls en in esoterische boeken lees je over de geheimen van onze goddelijke ziel. Een interessant gespreksthema, zou je zeggen, zeker ook voor Martine Oldhoff (1990), die al twee boeken publiceerde over de ziel. En inderdaad, voor zo’n gesprek blijkt zij wel te vinden. Maar dan wordt het wel een kritisch gesprek. “Voor sommige mensen heeft de ziel te maken met de ultieme waarde van de mens, of zelfs met de goddelijke vonk die jijzelf bent. Je ziel, dat is dan de grond van wie…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie

Zonder-plekken-en-rituelen-verleren-we-de-taal-van-thuis
Theologie & filosofie

Zonder plekken en rituelen verleren we de taal van thuis

05 juni 2025
Als kind had Jan Martijn Abrahamse eerbied voor 'het grote park', of 'het grote meer'. Vandaag, constateert hij, ontbreekt het ons aan ‘grootse’ plekken die ons bestaan houvast geven. "God ontmoet ons niet in het algemeen, maar altijd ergens."
Jan Martijn Abrahamse
vijfdenkers
Theologie & filosofie

Vijf denkers die het geloof vernieuwen

01 mei 2025
De toekomst van het christelijke denken dient zich nu al aan. Welke denkers, schrijvers en theologen bepalen de koers in een tijd van snelle verandering? Een profiel van vijf nieuwe stemmen, "die nu al laten zien hoe het christendom kan klinken als het zich moedig, creatief en eerlijk laat horen".
Alain Verheij
Hoe-de-Nederlandse-kerken-bijdroegen-aan-de-koloniale-oorlog-in-Indonesie
Theologie & filosofie

Oorlog in de naam van God

03 april 2025
Het overgrote deel van de Nederlandse kerken steunde het militaire optreden in Indonesië na 1945. Legerpredikanten en aalmoezeniers verdedigden zelfs extreem geweld als manier om de koloniale orde te herstellen, concludeert Koos-jan de Jager in zijn boek Oorlog zonder genade. Hoe is die houding te ...
Koos-jan de Jager