Martine Oldhoff: ‘Een ‘zelf’ zijn voor God, dat is de opdracht’
De ziel, dat ouderwetse ‘ding’, lijkt terug te keren in ons spraakgebruik. Niet verkeerd, vindt Martine Oldhoff, want hoe moet je anders spreken over het geheimenis dat ‘mens’ heet? "De ziel is een bijbels gegeven, maar is ook een thema in onze cultuur, dat fascineert mij.”
Aan de koffietafel beginnen over de ziel, dat kan zomaar heel succesvol zijn. In een populaire animatiefilm van Walt Disney en Pixar gaat het over souls en in esoterische boeken lees je over de geheimen van onze goddelijke ziel. Een interessant gespreksthema, zou je zeggen, zeker ook voor Martine Oldhoff (1990), die al twee boeken publiceerde over de ziel. En inderdaad, voor zo’n gesprek blijkt zij wel te vinden. Maar dan wordt het wel een kritisch gesprek. “Voor sommige mensen heeft de ziel te maken met de ultieme waarde van de mens, of zelfs met de goddelijke vonk die jijzelf bent. Je ziel, dat is dan de grond van wie…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Kerst begint niet bij het licht. Maar in de ramp. In de nacht.
De weg kwijt in het Israël-Palestinaconflict? Dit moet je weten
‘Soms zit ik live een preek te factchecken’
'Is de kloof in de kerk nog te dichten? Misschien niet'
Van de vrijzinnige Kuitert kunnen we allemaal leren
Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie
Kerst begint niet bij het licht. Maar in de ramp. In de nacht.
27 november 2024Jaar na jaar zoeken velen wanhopig naar een goede Kerst. Meestal vruchteloos. De vreugde van de herders, het ontzag van de wijzen – het wordt maar niet van ons. Dat komt, zegt Esther Maria Magnis, doordat we in advent aan onze diepste verlangens voorbijrennen.
Andries Zoutendijk: 'We moeten over Israël blijven praten'
03 oktober 2024Bijna geen dominee durft nog iets over Israël te beweren, constateert emeritus predikant Andries Zoutendijk. Maar het moet toch, vindt hij. Want we zijn verbonden, en dat moeten we belijden. "Juist nu de geschiedenis zo'n donkere kant opgaat, en de daden van Israël pijn doen aan onze oren."
Christen, je bent nog lang geen minderheid
03 oktober 2024Het aantal christenen in Nederland blijft dalen. Numeriek gezien vormen we een minderheid. Maakt onze minderheidspositie ons kwetsbaar en onveilig, en kun je eigenlijk wel spreken van een minderheidspositie? Alain Verheij trekt lessen uit de ervaringen van andere minderheden in ons land.