Een verzonnen wereld kan een toevluchtsoord zijn

Is de kracht van de verbeelding effectief en ‘sterk’ genoeg om ellende te weerspreken? Die vraag speelt in Mauk, de nieuwe roman van Jan Vantoortelboom.

15 juni 2023 – verschenen editie 2023nr05
Een-verzonnen-wereld-kan-een-toevluchtsoord-zijn

Romans kunnen allerlei thema’s aan de orde stellen, van jeugdperikelen en kolonialisme tot bestaansangst en toekomstige techno-werelden. Dat kan ietwat bescheiden en kleinschalig, zoals Jan Vantoortelboom (1975) met zijn roman Mauk, of breeduit en episch, zoals Ilja Leonard Pfeijffer (1968) in zijn al veelbesproken roman Alkibiades. Maar de oervraag die eronder schuilgaat, is dezelfde. Want die oervraag mikt op zin, nut en noodzaak. In literatuur ritselt altijd de hoop dat het echt wat uitmaakt dat dit nu verteld wordt, dat het dus zin heeft om een psychisch pijnlijk verhaal op te delven, om een chaotisch verleden onder ogen te zien en in taal te verhelderen. Mauk is de naam van…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meest gelezen op denieuwekoers.nl
Kun-je-niet-onbekrompen-naast-Joden-staan
Goede gesprekken Mozes

Bart Wallet: 'Kun je niet onbekrompen naast Joden staan?'

14 december 2023
Als er iets is wat Bart Wallet boos kan maken, is het wel het toenemende antisemitisme waar ook zijn Joodse studenten mee geconfronteerd worden. 'Wat heb je aan vrome woorden als het er werkelijk op aankomt, zoals nu? Waar zijn jullie, CNV, FNV, PKN en RKK? Dit is jullie kans!'
Sjoerd Wielenga
Protest van de gemeenschapszin tegen de elite
Column

Protest van de gemeenschapszin tegen de elite

14 december 2023
Direct nadat de exitpoll een verpletterende overwinning voor de PVV had aangekondigd, zei VVD-leider Yeşilgöz: "De politiek moet beter luisteren naar de mensen." De uitslag van de verkiezingen lijkt te bevestigen dat de middenpartijen een volksopstand over het hoofd hebben gezien.
Stefan Paas
Op-de-drempel

Op de drempel

14 december 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? Deel twee van een tweeluik met zes portretten van mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith