Een verrekijker op de gemartelde Christus
Geweld en heelheid, schuld, wedergeboorte en mededogen. Het zijn de ingrediënten van het liefdesverhaal uit Zwarte schuur, de nieuwe roman van Oek de Jong. "Religieuze noties en symbolen kunnen ook werken bij iemand die niet gelooft”, zegt hij. " De lijdende mens vindt zijn symbool in de lijdende Christus."
De titel Zwarte schuur, de nieuwe roman van Oek de Jong (1952), klinkt dreigend. Wat zou zich in die schuur hebben afgespeeld? Je zou bijna een thriller vermoeden, maar niets is minder waar. Al vrij snel ontdek je wat er aan de hand is in het leven van Maris Coppoolse, succesvol schilder en hoofdpersoon van deze roman. Op veertienjarige leeftijd bracht hij een meisje, een leeftijdgenoot, om het leven. Per ongeluk, maar toch. Schuldbesef, sociale uitsluiting en tal van psychische littekens kenmerken sindsdien zijn bestaan. Hoe dit leven zich verder ontwikkelt, ook in de context van een strandend huwelijk, vormt het verhaal van Zwarte schuur, de vijfde roman van Oek…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Claartje Kruijff: 'Nooit zal ik helemaal in de kerk passen, maar erbuiten pas ik ook niet'
Rikko Voorberg: 'Soms denk ik: vlucht ik niet weg voor een serieuze baan?'
Het grote gevaar voor de Amerikaanse democratie komt van witte christelijke nationalisten
Vrede op aarde, maar hoe dan?
Thrall geeft Palestijnen van de Westelijke Jordaanoever hun gezicht terug
Vasten brengt rust. Waarom gaan we er niet mee door?
04 april 2024Laatst gaf ik voor het eerst een lezing waarbij toen ik arriveerde me noch een kopje koffie, noch een glas water werd aangeboden. Toch heb ik me zelden zo welkom gevoeld. Ik was te gast in de Al Hijra-moskee in Leiden en het was ramadan.
‘Als er een hemel is, kom ik er’
04 april 2024Van op de bank zitten word je oud, meent Haddy de Jager (1940). Daarom is ze meestal onderweg, bijvoorbeeld met cadeautjes voor jarige prostituees die ze bezoekt. Aan God twijfelt ze niet, maar wat er precies na dit leven gebeurt ...?
In de spanning begint het luisteren naar Gods stem
07 maart 2024Zoals we weer aandacht krijgen voor streek- en seizoensproducten en herstel van cultuurlandschap, ligt de toekomst van het christendom misschien wel in de zoektocht naar een nieuw evenwicht met de schepping, zegt Stefan Paas.