Een universum om in weg te dromen
Jonathan Franzen heeft patent op de omvangrijke familieroman. In zijn literaire doorbraak, De correcties uit 2002, fileert hij in scherpe observaties en buitelende zinnen het Amerikaanse gezinsleven van toen. In zijn nieuwe roman Kruispunt keert hij terug naar begin jaren zeventig.

Russ Hildebrandt is geboren als mennoniet. In die gemeenschap leeft hij als pacifist. Tijdens zijn alternatieve dienstplicht verblijft Russ nabij een reservaat van de Navajo, Native Americans. Die ontmoeting is levensveranderend. Hij raakt onder de indruk van de intense manier waarop zij met Gods aanwezigheid leven. Russ trouwt met Marion en wordt hulpprediker in de First Reformed Church in een voorstad van Chicago. Doordat Marion een deel van haar levensverhaal achterhoudt, raakt hun relatie al snel in het slop. Zonder het van elkaar te weten, overwegen ze allebei er een punt achter te zetten. Die twee verhaallijnen worden door Franzen kunstig verknoopt met die van zoons Clem (uitwonend student) en…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Hoe Trumps christelijk nationalisme Europa binnensijpelt
De troost van een ruige kinderbijbel
Stap voor stap dichter bij het lijden
Minella van Bergeijk: 'Hoe kan ik hier nou thuis zijn?'
Willem Ouweneel: 'Ik heb aan mijn opvattingen getwijfeld, maar niet aan God'

Fluisteren van een andere wereld
06 maart 2025Zoals velen vandaag breek ik mij het hoofd over de vraag wat er in deze tijd gevraagd wordt. De wereld tuimelt van de ene crisis in de andere, en als ik niet uitkijk, blijf ik lamgeslagen en overweldigd achter.

Hoe Trumps christelijk nationalisme Europa binnensijpelt
06 maart 2025White christian nationalism is een van de drijvende krachten achter het nieuwe tijdperk-Trump. Een beweging van faith and fight. Wordt Europa het volgende strijdtoneel?

Zij kregen nooit excuses van ons
06 februari 2025Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...