Een universum om in weg te dromen

Jonathan Franzen heeft patent op de omvangrijke familieroman. In zijn literaire doorbraak, De correcties uit 2002, fileert hij in scherpe observaties en buitelende zinnen het Amerikaanse gezinsleven van toen. In zijn nieuwe roman Kruispunt keert hij terug naar begin jaren zeventig.

04 november 2021 – verschenen editie 2021nr09
Een-universum-om-in-weg-te-dromen

Russ Hildebrandt is geboren als mennoniet. In die gemeenschap leeft hij als pacifist. Tijdens zijn alternatieve dienstplicht verblijft Russ nabij een reservaat van de Navajo, Native Americans. Die ontmoeting is levensveranderend. Hij raakt onder de indruk van de intense manier waarop zij met Gods aanwezigheid leven. Russ trouwt met Marion en wordt hulpprediker in de First Reformed Church in een voorstad van Chicago. Doordat Marion een deel van haar levensverhaal achterhoudt, raakt hun relatie al snel in het slop. Zonder het van elkaar te weten, overwegen ze allebei er een punt achter te zetten. Die twee verhaallijnen worden door Franzen kunstig verknoopt met die van zoons Clem (uitwonend student) en…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter