Jos Douma: ‘Een samenleving kan van uitsluiting niet leven’
Nederland kent sinds 2019 een speciaal gezant religie en levensovertuiging, rasdiplomaat Jos Douma. Aan hem de taak de Nederlandse kijk op geloofsvrijheid buiten de landsgrenzen te proclameren. "Vorige week kreeg ik bericht: ze zijn vrij. Vijf mensen, ergens in een uithoek van de wereld. Dat geeft de burger moed.”

Op een dag tijdens z’n ambassadeurschap in Ljubljana raakt Jos Douma in gesprek met een Sloveense chauffeur, een devoot katholiek. Terwijl deze hem door de straten van de hoofdstad vervoert, laat hij zich de zinsnede ‘christenen en protestanten’ ontvallen, waarop Douma even gaat verzitten. Christenen en protestanten? ‘Maar ik ben ook een christen’, repliceert hij. “Zo was zijn wereld”, vat Douma, inmiddels speciaal gezant voor religie en levensovertuiging namens het ministerie van Buitenlandse Zaken, samen. Waarna hij nog een aardig feitje uit het geschiedenisboek opdiept, namelijk dat het goeddeels katholieke Slovenië tot de weinige landen ter wereld behoort waar Reformatiedag op 31 oktober een erkende feestdag is. Dat heeft het…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Meer artikelen in dossier Nederlandse politiek

Zij kregen nooit excuses van ons
06 februari 2025Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...

Stefan Paas: 'NSC bedoelde het zo goed'
12 december 2024Zou Reinhold Niebuhr trots geweest zijn op Pieter Omtzigt? Die vraag bekroop me na het lezen van Jeremy Sabella’s mooie biografie van Niebuhr (1892-1971), die onlangs is vertaald door Menno Kamminga en Simon Polinder.

Jan Siebelink: ‘Nog steeds overvalt mij om de haverklap het schrijnende gemis’
12 december 2024De vrouw van Jan Siebelink (1938) is er niet meer, maar in taal probeert hij haar terug te vinden. Onderwijl is het stil in dat grote huis, vreselijk stil. “Als je het mooi wilt opschrijven, moet je die stilte suggereren, maar daar heb ik nog helemaal geen zin in, dan wordt het een boek.”