Een nieuw kerkverband. Maar wat is het verhaal?
Deze maand ziet een nieuw kerkgenootschap het licht: de Nederlandse Gereformeerde Kerken. Wat kunnen we verwachten als deze kerken hun nieuwe plek innemen in het kerkelijke en maatschappelijke speelveld? Koert van Bekkum signaleert drie uitdagingen.
Op 1 mei 2023 was het dan eindelijk zover. De Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK), een landelijk verband van kerken, in grootte het tweede protestantse kerkgenootschap van Nederland, zijn een feit. Twee kleinere gereformeerde kerken voegden zich samen, de voormalige Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (1944-2023) en de Nederlands Gereformeerde Kerken (1967-2023). Het laatste verband ontstond uit groepen die na een serie pijnlijke conflicten uit de eerdergenoemde kerk waren gezet. Vanaf 1992 werd er weer serieus gepraat. Sinds 2000 is in steeds meer plaatselijke kerken schuld beleden en verzoenden mensen zich met elkaar. Stokoude predikanten gingen voor in de gemeente waaruit ze ooit waren verdreven en bedienden er het avondmaal. Meningsverschillen die ooit…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Ivo Opstelten: 'In deze levensfase wil ik uitspreken: ik geloof. Punt.'
Rinke Verkerk: 'God is al die tijd ongewapend gebleven'
Wat gebeurt er als je gaat leven zonder geld, achterklap en ego?
Christen, je bent nog lang geen minderheid
Jutta en Detlef maken deel uit van de Bruderhof: 'Geef alles op. Echt alles'
Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie
Andries Zoutendijk: 'We moeten over Israël blijven praten'
03 oktober 2024Bijna geen dominee durft nog iets over Israël te beweren, constateert emeritus predikant Andries Zoutendijk. Maar het moet toch, vindt hij. Want we zijn verbonden, en dat moeten we belijden. "Juist nu de geschiedenis zo'n donkere kant opgaat, en de daden van Israël pijn doen aan onze oren."
Christen, je bent nog lang geen minderheid
03 oktober 2024Het aantal christenen in Nederland blijft dalen. Numeriek gezien vormen we een minderheid. Maakt onze minderheidspositie ons kwetsbaar en onveilig, en kun je eigenlijk wel spreken van een minderheidspositie? Alain Verheij trekt lessen uit de ervaringen van andere minderheden in ons land.
Vrede op aarde, maar hoe dan?
05 september 2024Een jaar geleden verscheen het boek Vrede op aarde van Stefan Paas, waarin hij voorstelt het heil te verbreden en voortaan te spreken over vrede, sjalom. Aan het begin van het kerkelijk seizoen stellen we de vraag: de kerk als oefenplaats van sjalom, hoe ziet dat eruit in de praktijk?