Een nieuw kerkverband. Maar wat is het verhaal?

Deze maand ziet een nieuw kerkgenootschap het licht: de Nederlandse Gereformeerde Kerken. Wat kunnen we verwachten als deze kerken hun nieuwe plek innemen in het kerkelijke en maatschappelijke speelveld? Koert van Bekkum signaleert drie uitdagingen.

04 mei 2023 – verschenen editie 2023nr04
Een-nieuw-kerkverband.-Maar-wat-is-zijn-verhaal Na sluiting van de gecombineerde synode werd afgelopen maand in Zoetermeer een dankdienst gehouden, waarin het heilig avondmaal werd gevierd. beeld Hilbert Meijer

Op 1 mei 2023 was het dan eindelijk zover. De Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK), een landelijk verband van kerken, in grootte het tweede protestantse kerkgenootschap van Nederland, zijn een feit. Twee kleinere gereformeerde kerken voegden zich samen, de voormalige Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (1944-2023) en de Nederlands Gereformeerde Kerken (1967-2023). Het laatste verband ontstond uit groepen die na een serie pijnlijke conflicten uit de eerdergenoemde kerk waren gezet. Vanaf 1992 werd er weer serieus gepraat. Sinds 2000 is in steeds meer plaatselijke kerken schuld beleden en verzoenden mensen zich met elkaar. Stokoude predikanten gingen voor in de gemeente waaruit ze ooit waren verdreven en bedienden er het avondmaal. Meningsverschillen die ooit…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie

26 Heelal en het heilige 2 Andromedanevel
Theologie & filosofie

Waarom je deze zomer eens op het gras moet gaan liggen, op je rug, midden in de nacht

07 juni 2024
Staren naar de sterren is niet vrijblijvend, zegt Arie van Houwelingen. Het onderstreept wat die oude Bijbel al leerde. Namelijk om God, de grote Schepper van galaxieën en zwarte gaten, lief te hebben, en je naaste als jezelf.
Arie van Houwelingen
Zolang de HEERE nog rondvliegt op zijn cherub, met rook uit zijn heilige neus, is er nog hoop
Theologie & filosofie Column

Zolang de HEERE nog rondvliegt op zijn cherub, met rook uit zijn heilige neus, is er nog hoop

07 juni 2024
Het zit stil maar vliegt door de lucht, rara wat is het? De kerstman in zijn arrenslee? De fakir op zijn kleedje? Nils Holgersson op zijn gans? Een heks op haar bezemsteel? Nee, het is de HEERE God op een engel.
Willem Maarten Dekker
8 kerk in verzet
Theologie & filosofie

Gezocht: Martin Luther King (m/v)

07 juni 2024
De kloof tussen arm en rijk, uitbuiting van arbeidsmigranten, uitputting van de aarde. De tegenwoordige tijd kent veel maatschappelijk, ecologisch en economisch onrecht. Wat is de rol van christenen in dit verhaal? Komen we wel nadrukkelijk genoeg in opstand?
Alain Verheij