Een lesje uit de DDR

Eind september vinden de Duitse Bondsdagverkiezingen plaats, en daarna neemt Angela Merkel afscheid. Vreemd, want het lijkt wel of zij er altijd is geweest.

01 september 2021 – verschenen editie 2021nr07
Een-lesje-uit-de-DDR

Sinds de val van de Berlijnse Muur is zij politiek actief. In 1991 werd zij verkozen tot volksvertegenwoordiger en na diverse ministerschappen werd zij in 2005 bondskanselier, tot op heden: maar liefst zestien jaar. Fascinerend om na te gaan hoe dit kanselierschap is verlopen in het tumult van kredietcrisis, eurocrisis, vluchtelingencrisis en klimaatcrisis. Een grondige schets daarvan geeft Ralph Bollmann in zijn biografische boek Angela Merkel. Een kanselier in haar tijd, dat over een paar weken verschijnt; enige maanden geleden verscheen het al in Duitsland. Bollmann geeft een beeld van de héle Merkel, dus vanaf haar jeugd in Oost-Duitsland, met haar leerschool in het DDR-socialisme, de bètastudie in Leipzig en…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter