Een knuppel in een protestants hoenderhok

Een kruis om de nek, of aan de muur, het christelijk symbool bij uitstek. Maar zo vanzelfsprekend is dat niet, schrijft theoloog Alfred C. Bronswijk in Het kruis. Biografie van een symbool.

07 maart 2024 – verschenen editie 2024nr02
Een-knuppel-in-een-protestants-hoenderhok

Waarom nú een boek over het kruis als symbool? “We leven in een visual age. Beelden, afbeeldingen, beeldschermen zijn alomtegenwoordig en sturen ons denken en gedrag. Tegelijk zie je dat de kennis van de christelijke traditie in de publieke wereld verbleekt. In de media is het christendom zichtbaar gereduceerd tot een randthema, waaraan, buiten controverses of conflicten, nauwelijks aandacht wordt besteed. Daarbij komt dat de historisch dominante geest van het protestantisme in ons land de christelijke beeldwereld zelden serieus nam. Het was rooms. En dat zei al genoeg. Ik wilde een knuppel in dit hoenderhok gooien. Laten zien dat de religieuze kunsttraditie echt ertoe doet. Voor theologen, gelovigen en kunstliefhebbers om…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter