Een klootzakje in de zaak!

In deze wankelmoedige tijden verschijnen er verschillende pamfletten, schotschriften en essays waarin het gebeuren wordt geduid, en tastend een weg gewezen. De meest opmerkelijke titel uit deze stapel is: Filosofie van de kroeg van Hans Schnitzler.

09 mei 2024 – verschenen editie 2024nr04
Een-klootzakje-in-de-zaak

De kroeg is een plek des onheils, waar men vloekt en zuipt. Daar kun je maar beter niet komen, leerde ik van mijn vader. Zijn beeld van het café werd gestempeld door zijn verleden als bouwvakker. Zo mocht ik niet worden. Verderop in het leven leerde ik een biertje aan de toog wel te waarderen, maar een stamgast werd ik nooit. Filosoof en publicist Hans Schnitzler (1968) ontdekte echter al jong de waarde van de stamkroeg. ‘Ergens rond mijn zeventiende verlangde ik naar een plek waar ik me in relatieve anonimiteit geborgen kon voelen, en waar ik zonder opgave van redenen altijd weer kon vertrekken.’ Eigenlijk is dit heldere en…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Het nieuwe leven
Column

Het nieuwe leven

09 mei 2024
Ik zweefde een klein stukje boven de grond in het besef dat ik eindelijk, eindelijk deelhad aan het Ware Lichaam van Jezus Christus, onze Heer.
Willem Melchior
‘O-zo-werkt-het-dus-Eerst-moet-het-kind-dood
Nederlandse politiek Mozes

‘O, zó werkt het dus? Eerst moet het kind dood?’

09 mei 2024
Tweede Kamerlid Lisa Westerveld krijgt regelmatig rouwkaarten van ouders als hun kind zelfmoord of euthanasie heeft gepleegd. Of ze krijgt ’s avonds laat een Instagram-berichtje van een meisje dat een einde aan haar leven wil maken. "Als ons zorgsysteem goed was, was dat helemaal niet nodig ...
Sjoerd Wielenga
Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen
Column

Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen

09 mei 2024
Het keert de afkalving van de kerk nog niet, maar jongeren lijken toch steeds religieuzer te worden dan voorgaande generaties. Waar kan dat aan liggen?
Stefan Paas