Een kind zal zich altijd laten ontvangen

Onvruchtbaar. Dat wat leven droeg en leven gaf, doet dat niet meer. Dat is de harde realiteit die Beanpole toont in de eerste herfst na de Tweede Wereldoorlog in Leningrad. Voor Masha is dit letterlijk het geval. Tijdens de oorlog werkte ze bij de luchtafweerartillerie. De enige manier om te overleven was door aan te pappen met mannelijke soldaten. Generaals liet ze links liggen, die zouden haar zo weer vergeten. Officiers waren beter, die boden haar voedsel en veiligheid. Ook verwekten ze kinderen bij haar, zodat ze abortus na abortus moest ondergaan. Inmiddels kan ze geen kinderen meer krijgen. Het leven is uit haar verdwenen.

01 maart 2020 – verschenen editie 2020nr02
Een-kind-zal-zich-altijd-laten-ontvangen Een kind zal zich altijd laten ontvangen

Het enige kind dat ze wel tot het einde toe kon dragen is Pashka. Ze gaf haar zoon mee aan haar vriendin Iya, toen deze niet langer hoefde te vechten aan het front en terug naar huis ging. Masha bleef. De vader van Pashka was omgekomen en zij zag de tijd die ze nog langer kon vechten als mogelijkheid tot wraak op alles wat haar was aangedaan. In Leningrad werkt Iya als zuster in een hospitaal voor gewonde veteranen. Een lange, bleke vrouw is ze, de bonenstaak waar de titel van de film naar verwijst. Regelmatig heeft ze last van catatonie. Urenlang staat ze dan als verstijfd, starend in het…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Hoe-ultrarechts-in-Duitsland-uit-de-schuilhoeken-stapt

Hoe ultrarechts in Duitsland uit de schuilhoeken stapt

07 maart 2024
De razendsnelle opmars van anti-immigratiepartij AfD werpt in de opmaat naar regionale en nationale verkiezingen een dreigende schaduw over het Duitse politieke, sociale én kerkelijke landschap. Honderdduizenden bezorgde Duitsers gingen vorige maand de straat op in protestdemonstraties. 'Nie ...
Aad Kamsteeg
De kinderen willen niet meer mee
Column

De kinderen willen niet meer mee

07 maart 2024
‘Gaan we morgen naar de kerk?’ Dochter 1 kijkt me moeilijk aan. ‘Ja, we gaan naar de kerk.’ ‘Neee!’, roept ze uit, terwijl ze neerploft op de bank. ‘Kunnen we niet gewoon één keer niet gaan? Het is zó saai. Het is zo verschrikkelijk saai.’
Felix de Fijter
Waarom we van het goede nooit rust hebben
Column

Waarom we van het goede nooit rust hebben

07 maart 2024
Wat is goed om te doen? Een onrustig makende vraag. Op zoek naar een antwoord dat rust geeft, consulteren we anno 2024 graag experts: vertel ons hoe het zit! Ook Jezus wordt om raad gevraagd. Hij spreekt klare taal. Maar stilt Hij ook de onrust?
Petruschka Schaafsma