Een Jodendom zonder uitsluiting
Maurits de Bruijn is Joods en zet zich in voor de zaak van de Palestijnen. Over die dubbele loyaliteit gaat Geweten. Een treffende titel, die je geweten zonder meer aanspreekt. Daarvoor hoef je het niet met alles eens te zijn.

De Bruijn is romanschrijver, beeldend kunstenaar en gereformeerd opgegroeid. Zijn moeder is Joods, hijzelf dus ook. Zijn grootouders en twee tantes zijn vermoord in de Holocaust. Het staat hem tegen hier weer over te moeten schrijven, maar nu wordt de moord op zijn familie gebruikt ‘om een massaslachting in Gaza te vergoelijken. Daarmee wordt hun nalatenschap verkwanseld, en voor precies die erfenis voel ik me verantwoordelijk.’ Zijn visie op het conflict rust op een paar pijlers. De Bruijn ontkent dat Israël de onderliggende partij is, slachtoffer van de Holocaust en de naaste buren. Het is een westers idee dat Palestijnen haatdragende en irrationele boosdoeners zijn. Hij hekelt ook de middenpositie…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Vijf denkers die het geloof vernieuwen
'Moed, dat is een zachte duw'
'Als tiener dacht ik: ik maak de wederkomst mee – dat geloof ik nog steeds'
‘Het is helemaal rustig in mij’
Lamorna vroeg zich af: zou ik christen kunnen worden?

‘Het is helemaal rustig in mij’
01 mei 2025Het is pure genade, zegt oud-rechter Ad van der Linden, dat zijn geloof zo'n diepte heeft dat het staande kan blijven, ook nu hij 24 uur per dag mantelzorger is geworden. "En dat ik geloven mag dat alles in Gods hand is."

Oorlog in de naam van God
03 april 2025Het overgrote deel van de Nederlandse kerken steunde het militaire optreden in Indonesië na 1945. Legerpredikanten en aalmoezeniers verdedigden zelfs extreem geweld als manier om de koloniale orde te herstellen, concludeert Koos-jan de Jager in zijn boek Oorlog zonder genade. Hoe is die houding te ...

Xi Jinping's heilige oorlog tegen christenen woedt voort
03 april 2025In China is geloven geen privézaak, maar een politiek risico. Xi Jinping duldt geen loyaliteit naast die aan de Communistische Partij, en dat merken vooral christenen. Ondergronds groeit de kerk, terwijl overheidscontroles steeds strenger worden. Wat betekent dit voor de toekomst van het ...