Een heerlijke monnikenthriller à la Umberto Eco
Askruis van de Franse auteur Antoine Sénanque wordt veel vergeleken met het beroemde De naam van de roos van Umberto Eco. Het verhaal heeft er ook veel van weg: een spannend plot, een kloostersetting en veel middeleeuwse taferelen.

Askruis is de eerste roman van Sénanque die in het Nederlands verschijnt, vertaald door Noor Koch. Het verhaal speelt halverwege de veertiende eeuw. De pest heeft Europa geteisterd, de angst zit er nog goed in. Twee dominicaner monniken uit de Languedoc worden door hun prior op pad gestuurd om inkopen te doen. Ze blijken goede vrienden, van heel verschillende afkomst en mores. Met een speciaal gevoel voor humor bespreken ze de verleidingen die ze als monniken moeten zien te weerstaan. Ze kopen velijn, kostbaar perkament, in een leerlooierij. ‘In de kuipen lagen huiden te weken onder een bruine smurrie waarin platte luchtbelletjes borrelden die de goorste lucht van het universum…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Hoe Trumps christelijk nationalisme Europa binnensijpelt
Stap voor stap dichter bij het lijden
Minella van Bergeijk: 'Hoe kan ik hier nou thuis zijn?'
De troost van een ruige kinderbijbel
Willem Ouweneel: 'Ik heb aan mijn opvattingen getwijfeld, maar niet aan God'

Fluisteren van een andere wereld
06 maart 2025Zoals velen vandaag breek ik mij het hoofd over de vraag wat er in deze tijd gevraagd wordt. De wereld tuimelt van de ene crisis in de andere, en als ik niet uitkijk, blijf ik lamgeslagen en overweldigd achter.

Hoe Trumps christelijk nationalisme Europa binnensijpelt
06 maart 2025White christian nationalism is een van de drijvende krachten achter het nieuwe tijdperk-Trump. Een beweging van faith and fight. Wordt Europa het volgende strijdtoneel?

Zij kregen nooit excuses van ons
06 februari 2025Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...