De interviewer: ‘Een goed gesprek is iets intiems’

“Voor de goede orde: ik vind mezelf geen ontmoetingsspecialist. De gesprekken die ik dagelijks voer kun je wel zien als een vorm van ontmoeting."

15 juni 2023 – verschenen editie 2023nr05
Tijs van den Brink3 Moon Jansen

“Voor een goed gesprek moet ik iemands vertrouwen winnen en de juiste vragen stellen. Dan gebeurt er hopelijk iets: er wordt informatie gedeeld die van tevoren nog niet bekend was, er wordt emotie getoond of er wordt van hart tot hart met elkaar gesproken. Een voorbeeld daarvan is het gesprek dat ik voor Adieu God? mocht voeren met Esther Ouwehand. Zij liet veel van zichzelf zien en ik was oprecht nieuwsgierig. Er ontstond een waardevol gesprek, dat voor mij echt nieuw licht wierp op wie zij is en waar zij voor staat. Dat is niet vanzelfsprekend: toen de Partij voor de Dieren jaren geleden begon, dacht ik echt: wat is…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Waarom-de-gereformeerde-gezindte-in-rep-en-roer-is-over-het-aanbod-van-genade
Theologie & filosofie

Gereformeerde gezindte in rep en roer over het aanbod van genade

09 november 2023
Sinds de hersteld-hervormde dominee Gert van den Brink z'n reformatorische collega's vorig jaar van misleidende prediking betichtte, vliegen verwijten over en weer. Maar echt gesprek blijft uit. Wat is er nou eigenlijk aan de hand? En waarom ligt het zo gevoelig?
Koos-jan de Jager
Op-de-drempel
Theologie & filosofie Reportage

Op de drempel

09 november 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? In dit tweeluik portretteren we in totaal zes mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith
‘Christenen-schrijven-mij-dat-ik-niet-aan-het-avondmaal-mag
Goede gesprekken Mozes

Mirjam Bikker: ‘Christenen schrijven mij dat ik niet aan het avondmaal mag’

09 november 2023
Op weg naar het gymnastieklokaal lepelde een kleine Mirjam Bikker moeiteloos de namen van de bewindspersonen van het kabinet-Lubbers III op, niet wetende dat ze jaren later als ChristenUnie-leider zou helpen een kabinet te laten vallen. ‘Het is verdrietig dat ook onder christenen een ‘deugt wel, ...
Sjoerd Wielenga