Een fenomenaal debuut
Het is bekend dat Joden die de kampen overleefd hadden bij hun terugkeer in Nederland niet bepaald met open armen ontvangen werden. Ongemak en onwil waren vaak hun deel. Hun huis werd door anderen bewoond, in bewaring gegeven huisraad was ingepikt door zogenaamd welwillende buren. Marga Minco schreef er een onthutsend kort verhaal over, Het adres. Dit verhaal was voor Yael van der Wouden de inspiratiebron voor haar romandebuut De bewaring.
Van der Wouden (1987) gooide in Amerika al eens hoge ogen met een essay over Anne Frank. Ze schrijft in het Engels, groeide op in Zwolle en Tel Aviv, als kind van een Israëlische moeder en een Nederlandse vader. De bewaring verschijnt tegelijkertijd ook in Amerika en het Verenigd Koninkrijk. Uitgeverij Chaos pakt de Nederlandse uitgave groot aan, en terecht, als debuut overtuigt De bewaring. Het is een autonome, klassieke, gelaagde en vaardig vertelde roman. Dat De bewaring thematisch op twee benen staat, kan de oplettende lezer al opmaken op de eerste pagina’s. Het is 1961, in een groot huis in Zwolle woont Isabel, een jonge vrouw. Het huis is…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Claartje Kruijff: 'Nooit zal ik helemaal in de kerk passen, maar erbuiten pas ik ook niet'
Rikko Voorberg: 'Soms denk ik: vlucht ik niet weg voor een serieuze baan?'
Vrede op aarde, maar hoe dan?
Het grote gevaar voor de Amerikaanse democratie komt van witte christelijke nationalisten
Thrall geeft Palestijnen van de Westelijke Jordaanoever hun gezicht terug
Vasten brengt rust. Waarom gaan we er niet mee door?
04 april 2024Laatst gaf ik voor het eerst een lezing waarbij toen ik arriveerde me noch een kopje koffie, noch een glas water werd aangeboden. Toch heb ik me zelden zo welkom gevoeld. Ik was te gast in de Al Hijra-moskee in Leiden en het was ramadan.
‘Als er een hemel is, kom ik er’
04 april 2024Van op de bank zitten word je oud, meent Haddy de Jager (1940). Daarom is ze meestal onderweg, bijvoorbeeld met cadeautjes voor jarige prostituees die ze bezoekt. Aan God twijfelt ze niet, maar wat er precies na dit leven gebeurt ...?
In de spanning begint het luisteren naar Gods stem
07 maart 2024Zoals we weer aandacht krijgen voor streek- en seizoensproducten en herstel van cultuurlandschap, ligt de toekomst van het christendom misschien wel in de zoektocht naar een nieuw evenwicht met de schepping, zegt Stefan Paas.