Een fenomenaal debuut

Het is bekend dat Joden die de kampen overleefd hadden bij hun terugkeer in Nederland niet bepaald met open armen ontvangen werden. Ongemak en onwil waren vaak hun deel. Hun huis werd door anderen bewoond, in bewaring gegeven huisraad was ingepikt door zogenaamd welwillende buren. Marga Minco schreef er een onthutsend kort verhaal over, Het adres. Dit verhaal was voor Yael van der Wouden de inspiratiebron voor haar romandebuut De bewaring.

09 mei 2024 – verschenen editie 2024nr04
Een-fenomenaal-debuut

Van der Wouden (1987) gooide in Amerika al eens hoge ogen met een essay over Anne Frank. Ze schrijft in het Engels, groeide op in Zwolle en Tel Aviv, als kind van een Israëlische moeder en een Nederlandse vader. De bewaring verschijnt tegelijkertijd ook in Amerika en het Verenigd Koninkrijk. Uitgeverij Chaos pakt de Nederlandse uitgave groot aan, en terecht, als debuut overtuigt De bewaring. Het is een autonome, klassieke, gelaagde en vaardig vertelde roman. Dat De bewaring thematisch op twee benen staat, kan de oplettende lezer al opmaken op de eerste pagina’s. Het is 1961, in een groot huis in Zwolle woont Isabel, een jonge vrouw. Het huis is…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Het nieuwe leven
Column

Het nieuwe leven

09 mei 2024
Ik zweefde een klein stukje boven de grond in het besef dat ik eindelijk, eindelijk deelhad aan het Ware Lichaam van Jezus Christus, onze Heer.
Willem Melchior
‘O-zo-werkt-het-dus-Eerst-moet-het-kind-dood
Nederlandse politiek Mozes

‘O, zó werkt het dus? Eerst moet het kind dood?’

09 mei 2024
Tweede Kamerlid Lisa Westerveld krijgt regelmatig rouwkaarten van ouders als hun kind zelfmoord of euthanasie heeft gepleegd. Of ze krijgt ’s avonds laat een Instagram-berichtje van een meisje dat een einde aan haar leven wil maken. "Als ons zorgsysteem goed was, was dat helemaal niet nodig ...
Sjoerd Wielenga
Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen
Column

Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen

09 mei 2024
Het keert de afkalving van de kerk nog niet, maar jongeren lijken toch steeds religieuzer te worden dan voorgaande generaties. Waar kan dat aan liggen?
Stefan Paas