Een enthousiaste gids voor hedendaagse muziek

Het verhaal van Orpheus en Euridice heeft eeuwenlang kunstenaars geïnspireerd. Muzikant Orpheus probeert zijn overleden vrouw Euridice terug te halen uit de onderwereld, maar slaagt daar uiteindelijk niet in.

09 november 2023 – verschenen editie 2023nr09
Een-enthousiaste-gids-voor-hedendaagse-muziek

Het werk ‘Orphic Descent’ van componist Robin de Raaff is ook hierop geïnspireerd en verbeeldt de afstand tussen de echtelieden, die alleen maar groter wordt. Daarnaast maken twee grotere werken van De Raaff deel uit van deze cd. Het opent met ‘Circulus’, het tweede pianoconcert geschreven voor de briljante Ralph van Raat. De ambiance van de live-uitvoering in de Westergasfabriek te Amsterdam moet bijzonder zijn geweest, getuige de sprankelende en tegelijkertijd spannende registratie. De vleugel en het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Matthias Pintscher mengen ontzettend goed en symboliseren samen het tikken van de tijd. Het bijna onopvallende einde van het stuk onderstreept de vergankelijkheid van het leven. Dan…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Het nieuwe leven
Column

Het nieuwe leven

09 mei 2024
Ik zweefde een klein stukje boven de grond in het besef dat ik eindelijk, eindelijk deelhad aan het Ware Lichaam van Jezus Christus, onze Heer.
Willem Melchior
‘O-zo-werkt-het-dus-Eerst-moet-het-kind-dood
Nederlandse politiek Mozes

‘O, zó werkt het dus? Eerst moet het kind dood?’

09 mei 2024
Tweede Kamerlid Lisa Westerveld krijgt regelmatig rouwkaarten van ouders als hun kind zelfmoord of euthanasie heeft gepleegd. Of ze krijgt ’s avonds laat een Instagram-berichtje van een meisje dat een einde aan haar leven wil maken. "Als ons zorgsysteem goed was, was dat helemaal niet nodig ...
Sjoerd Wielenga
Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen
Column

Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen

09 mei 2024
Het keert de afkalving van de kerk nog niet, maar jongeren lijken toch steeds religieuzer te worden dan voorgaande generaties. Waar kan dat aan liggen?
Stefan Paas