Een enthousiaste gids voor hedendaagse muziek

Het verhaal van Orpheus en Euridice heeft eeuwenlang kunstenaars geïnspireerd. Muzikant Orpheus probeert zijn overleden vrouw Euridice terug te halen uit de onderwereld, maar slaagt daar uiteindelijk niet in.

09 november 2023 – verschenen editie 2023nr09
Een-enthousiaste-gids-voor-hedendaagse-muziek

Het werk ‘Orphic Descent’ van componist Robin de Raaff is ook hierop geïnspireerd en verbeeldt de afstand tussen de echtelieden, die alleen maar groter wordt. Daarnaast maken twee grotere werken van De Raaff deel uit van deze cd. Het opent met ‘Circulus’, het tweede pianoconcert geschreven voor de briljante Ralph van Raat. De ambiance van de live-uitvoering in de Westergasfabriek te Amsterdam moet bijzonder zijn geweest, getuige de sprankelende en tegelijkertijd spannende registratie. De vleugel en het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Matthias Pintscher mengen ontzettend goed en symboliseren samen het tikken van de tijd. Het bijna onopvallende einde van het stuk onderstreept de vergankelijkheid van het leven. Dan…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Waarom-de-gereformeerde-gezindte-in-rep-en-roer-is-over-het-aanbod-van-genade
Theologie & filosofie

Gereformeerde gezindte in rep en roer over het aanbod van genade

09 november 2023
Sinds de hersteld-hervormde dominee Gert van den Brink z'n reformatorische collega's vorig jaar van misleidende prediking betichtte, vliegen verwijten over en weer. Maar echt gesprek blijft uit. Wat is er nou eigenlijk aan de hand? En waarom ligt het zo gevoelig?
Koos-jan de Jager
Op-de-drempel
Theologie & filosofie Reportage

Op de drempel

09 november 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? In dit tweeluik portretteren we in totaal zes mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith
‘Christenen-schrijven-mij-dat-ik-niet-aan-het-avondmaal-mag
Goede gesprekken Mozes

Mirjam Bikker: ‘Christenen schrijven mij dat ik niet aan het avondmaal mag’

09 november 2023
Op weg naar het gymnastieklokaal lepelde een kleine Mirjam Bikker moeiteloos de namen van de bewindspersonen van het kabinet-Lubbers III op, niet wetende dat ze jaren later als ChristenUnie-leider zou helpen een kabinet te laten vallen. ‘Het is verdrietig dat ook onder christenen een ‘deugt wel, ...
Sjoerd Wielenga