Eén der markantste theologen onder de loep

Frans Breukelman (1916-1993) is één van de markantste theologen die we gekend hebben in Nederland. Hij kon als weinig anderen het specifieke karakter van Bijbelse Hebreeuwse teksten ter sprake brengen, vanuit zijn grote passie voor de Tenach. Dat deed hij graag in een kring van ‘volgelingen’, maar ook aan de universiteit van Amsterdam.

04 juli 2019 – verschenen editie 2019nr06
Een-der-markantste-theologen-onder-de-loep Eén der markantste theologen onder de loep

Over Breukelmans theologie schreef Gerard van Zanden een inzichtelijk proefschrift. De focus ligt bij de vraag naar het eigene van Breukelmans’ Bijbelse theologie, als een discipline tussen exegese en dogmatiek. Ook komt het bredere theologische veld in beeld, met de Amsterdamse School en K.H. Miskotte als inspirator. Boeiend om daarover te lezen, zoals het hier geplaatst wordt in de context van de jaren zestig, zeventig en tachtig. Breukelman en ook de onlangs overleden Karel Deurloo wilden zich niet vastpinnen op de historische werkelijkheid áchter de Bijbeltekst, maar richtten zich louter op de woorden en tekstverbanden van de Bijbel: heel taalkundig dus, maar ook met literaire gevoeligheid. Met deze oriëntatie op…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter